Završena rasprava o železnici

Izvor: B92, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o železnici

Skupština Srbije (Beta)

Beograd -- Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o potvrđivanju nekoliko sporazuma u vezi sa železnicom.

Podršku ratifikaciji tih sporazuma najavili su poslanici vladajuće koalicije i SPS-a . Skupština je završila objedinjenu raspravu o potvrđivanju ugovora o garanciji za kredite Evropske banke za obnovu razvoj i Evropske investicione banke namenjeni Železnicama Srbije, kao i o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << železničke mreže visoke performanse u jugoistočnoj Evropi.

Završena je rasprava i o potvrđivanju Protokola od 3. juna 1999. godine o izmenama Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima od 9. maja 1980. godine, kao i o potvrđivanju Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima od 9. maja 1980. godine u verziji na osnovu protokola o izmenama od 3. juna 1999. godine.

Poslanici su razmotrili i predlog zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza.

Skupština će sutra nastaviti rad razmatranjem odluka o davanju saglasnosti na akte Poverenika za informacije od javnog značaja i Zaštitnika građana.

Na dnevnom redu je i predlog Zakonodavnog odbora o autentičnom tumačenju odredaba Zakona o visokom obrazovanju kojim je predloženo izjednačavanje zvanja diplomiranih i mastera.

Poslednja tačka dnevnog reda je Predlog deklaracije Skupštine Srbije o osudi blokade i izolacije Kube koju sprovode SAD, koju je podnela poslanička grupa Srpske radikalne stranke.

Nakon završetka načelne rasprave o svim tačkama dnevnog reda, sledi rasprava o amandmanima.

Ilić: Pruge u katastrofalnom stanju

Velimir Ilić (FoNet)

Velimir Ilić, tokom rasprave u Skupštini, kazao je da je neophodno rehabilitovati 4.000 kilometara pruga u Srbiji.

Odgovarajući na kritike poslanika Liberalno demokratske partije o stanju na srpskim železnicama, ministar za infrastrukturu je u Skupštini Srbije istakao da je zbog nedostatka novca JP "Železnice Srbije" konkurisalo za kredite kod evropskih banaka.

Ilić je rekao da je na nekim deonicama pruga u tako katastrofalnom stanju da nije dozvoljena brzina veća od 10 kilometara na sat, a da je u pojedinim trebalo da bude zatvoren saobraćaj, ali da to nije učinjeno zbog zahteva lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima, deo pruga je već rehabilitovan, a za projekte za koje su odobreni krediti raspisan je međunarodni tender, a Evropska banka kontroliše njegovo sprovođenje.

Poslanici LDP-a su više puta izlazili za govornicu reklamirajući povredu poslovnika i kritikovali Ilića za katastrofalno stanje u železnici. Oni su naveli da vozovi kasne i da su vagoni u lošem stanju.

Poslanici LDP su takođe kritikovali predsednika parlamenta Olivera Dulića da ne ume da vodi sednice, zbog toga što je juče po podne prekinuo sednicu a da prethodno nije izrečena nijedna opomena zbog poslaničke polemike.

Dulić je odgovorio da je to uradio jer se rasprava pretvorila u televizijsku emisiju, dok je šef poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija poslanicima LDP-a poručila da drže lekcije o poslovniku tako što ga sami krše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.