Izvor: Blic, Beta, 19.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o zakonu o zabrani manifestacija fašista

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani korišćenja neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja.



Skupština će sutra u 10 sati nastaviti rad načelnom raspravom o izmenama Zakona o radiodifuziji, koje je predložila grupa od 121 poslanika.

Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zabrani korišćenja fašističkih i nacističkih simbola predložili su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Poslanica LSV Olena Papuga rekla je danas da zakon treba da dobije podršku svih poslaničkih grupa da bi se pokazalo da fašizam i neonacizam nemaju mesta u Srbiji.

Ona je ocenila da bi se usvajanjem tog zakona Srbija svrstala u red modernih demokratskih evropskih društava u kojima su takvi propisi temeljni prinicpi.

U raspravi, poslanici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i poslaničkog kluba Napred Srbijo najavili su da neće podržati predloženi zakon jer, kako su naveli, u Srbiji nema fašizma.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija je rekla da će se uz uvažavanje primedbi i sugestija iz rasprave pokušati da se uradi sve da zakon bude popravljen i doveden u saglasnost sa osnovnom idejom.

"Zbog toga ćemo sa predlagačima i poslaničkim grupama uraditi sve da tekst porpavimo kako bi odgovorio onome što je bila namera predlagača', rekla je Kolundžija i dodala da je rasprava pokazala da je to tema koja zahteva da razgovar.

Poslanici Socijalističke partije Srbije su naveli da je potrebno još razgovarati o tom predlogu zakona i da bi ga trebalo preispitati jer, kako su rekli, imaju "ozbiljne primedbe" na njegov tekst.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović je rekao da će SRS pokušati da dokaže da u Srbiji nema fašizma i da je predloženi zakon "besmislen i pravno nedeorečen", i da predlagači ne znaju šta žele njime da postignu.

"Čini se da je LSV ispala slobodni strelac u koaliciji. Kakva je to koalicija koja vodi Srbiju kada se međusobno ne slažu o predlogu zakona", naveo je Martinović.

Poslanici Liberalno demokratske partije naveli su da je jasno da potreba za predloženim zakonom postoji i naveli da će glasati za zakon uz "određene izmene".

Skupština Srbije završila je ranije danas objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o zvaničnoj statistici i popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine.

Tokom rasprave o predlozima zakona o statistici i popisu stanovništva poslanici opozicije kritikovali su predložene akte, dok su predstavnici vladajućih stranaka najvili podršku zakonima i ukazali na njihov značaj.

Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba Napred Srbijo rekla je da zakon o statistici "ne ispunjava osnovne uslove izbegavanja uticaja politike, odnosno stranaka i državnih organa".

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić rekla je da predloženi akti iza sebe nose dobru nameru i dosta dobrih rešenja, ali da neće u praksi biti u potpunosti primenjivani jer neće moći da se sprovode na Kosovu i Metohiji.

Ona je ocenila da podaci ne mogu biti tačni ako 15 odsto teritorije nije njima obuhvaćeno.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević negodovao je što se u isti rang stavljaju Gradska uprava i Zavod za statistiku kao proizvođači statistike jer to potencira ulogu glavnog grada.

Vlatko Ratković iz poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" naveo je da su rešenja u predloženim zakonskim aktima harmonizovana sa pravilima u EU.

Ratković je ukazao na neophodnost usvajanja predloženih zakona, navodeći da je zvanična statistika glavni izvor informacija za donošenje odluka u raznim oblastima života.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević rekao je da predloženi zakon o statistici dobar i da ima cilj da reguliše i proizvodnju podataka i informacija i organizaciju sistema zvanične statistike.

Govoreći o predloženom aktu o popisu stanovništva, Petronijević je kazao da će podaci i obaveštenja do kojih će se doći dati podatke koji mogu biti odlična priprema za veoma veliki popis poljoprivrede koji nije rađen od 1960. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.