Završena rasprava o više zakona

Izvor: B92, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o više zakona

Beograd -- Skupština Srbije završila danas raspravu o amandmanima na predložene zakone o državnom pečatu, a rad će nastaviti u ponedeljak.

U raspravi o predlogu Zakona o državnom pečatu poslanici Srpske radikalne stranke zatrazili su objašnjenje zašto pečat Ustavnog suda nije uređen Zakonom o državnom, već Zakonom o pečatu državnih i drugih organa. Predviđeno je da državni pečat bude okruglog oblika, prečnika 60 milimetara, u sredini bi bio veliki grb Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije oko kojeg bi bio ispisan naziv Republika Srbija.

Prethodno je završeno razmatranje amandmana na predložene izmene Zakona o državnoj upravi i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Izmene Zakona o državnoj upravi Vlada je predložila zbog stvaranja pretpostavki za konkretizaciju nadležnosti Vlade i organa državne uprave prema organima Autonomne pokrajine, čime se iz važećeg zakona izostavljaju rešenja koja nisu u saglasnosti sa novim ustavom.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga rekao je da odredba Zakona kojom je predviđeno da je "organ APV dužan da odluku o opštem aktu u određenom roku dostavi nadležnom ministarstvu" predstavlja "uvođenje tutorstva nad Vojvodinom".

Prema njegovim rečima, takva obaveza je nepotrebna, jer bilo koje ministarstvo, ukoliko želi da kontroliše ustavnost i zakonitost rada Vojvodine, može da vidi u Službenom glasniku, gde se objavljuju sve odluke.

Ministar za državnu upravu i lokalnu upravu Milan Marković odgovorio je da, za razliku od prethodnog zakona, kada je Vlada mogla da obustavi od izvršenja opšti akt AP Vojvodine, to više ne može.

"To je veliki korak unapred, a ne uvođenje tutorstva. Mi samo tražimo da organ AP obavesti Vladu kada donese opšti akt, a niko osim Ustavnog suda neće moći da odloži izvršenje ili suspenduje taj akt", objasnio je Marković.

On je obavestio poslanike da je predložene zakonske izmene pisao Republički sekretarijat za zaknodavstvo.

Oblazlažući amandmane na predložene izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, poslanici radikala su tražili da se 1. januara ove godine utvrđuju koeficijenti "državnim službenicima na izvršilačkom radnom mestu koji su imali status postavljenih lica".

SRS traži da se tim službenicima, koji nisu na rukovodećim mestima, odredi koeficijent plate prema osmom platnom razredu platne grupe u kojoj se nalazi njihovo radno mesto.

Poslanici manjina su amandmanom tražili da se u Zakonu o državnim i drugim praznicima precizira da pripadnici nacionalnih manjina ne rade na dane kada obeležavaju svoje verske i nacionalne praznike.

Kao državni praznici tim zakonom su utvrđeni Nova godina, Praznik rada i Dan pobede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.