Završena rasprava o setu ekoloških zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o setu ekoloških zakona

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta završili su danas objedinjenu raspravu o setu od sedam ekoloških zakona.

Tokom rasprave predstavnici opozicionih stranaka istakli su da je zemlja tokom bombardovanja 1999. godine, kada su bacane bombe sa osiromašenim uranijumom, zagađena i kontaminirana na dug period, dok je ministar životne sredine Oliver Dulić negirao navode opozicije da u Srbiji ima lokacija u kojima postoji nuklearna opasnost i poručio da ne treba uznemiravati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građane zarad "jeftinih poena".

Zašto je Vojvodina izuzeta?

Poslanik Srpske radikalne stranke Marina Raguš pokazala je mapu na kojoj je prvobitno određeno 16 lokacija na kojima bi trebalo da se skladišti nuklearni otpad. Prema njenim recima, odabrano je 13, jer je Vojvodina kao žitnica izbačena iz te kategorije.

Ona je zatražila od ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića da saopšti koje su to lokacije.

"Srpska javnost mora da zna zašto je Vojvodina izbačena sa mape skladištenja nuklearnog otpada i o kakvom je otpadu zapravo reč, kao i kakav će uticaj imati na životnu sredinu", rekla je Raguš, napomenuvši da su te lokacije državna tajna.

Ministar Dulić, istakavši da je problem sa osiromašenim uranijumom veliki i da će se Srbija sa njim suočavati i u budućnosti, naveo je da se tokom NATO bombardovanja na teritoriji uže Srbije osiromašenim uranijumom dejstvovalo na četiri lokacije.

"Sve četiri lokacije su tokom akcije koja je počela 2002. godine dekontaminirane i sanirane i vrši se permanentni monitoring uticaja na životnu sredinu", kazao je Dulić.

Zračenja jonizujuća i nejonizujuća

Poslanici su razmotrili predloge zakona o zaštiti od nejonizujućeg zračenja, o zaštiti od jonizujućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti, zakon o hemikalijama, zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i o biocidnim proizvodima.

Razmatrani su i predlozi zakona o upravljanju otpadom i o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovog uništavanja.

Predviđena zakonska rešenja neophodna su za uspostavljanje nove ekološke politike Srbije, koja će, kako je obrazloženo, supstitucionalno promeniti izgled i budućnost zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.