Završena rasprava o restituciji

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o restituciji

Poslanici su završili večeras raspravu o predlogu zakona o restituciji. Najviše polemike izazvao je amandman kojim se samo strani državljani koji su učestvovali u okupacionim snagama lišavaju imovine.

Skupština Srbije završila je danas raspravu o predlogu zakona o restituciji prema kome pravo na vraćanje imovine imaju svi bivši vlasnici imovine i njihovi naslednici.

U današnjoj raspravi o tom zakonu najviše polemike izazvao je vladin amandman kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je predvidjeno da se samo strani državljani koji su učestvovali u okupacionim snagama lišavaju prava na povraćaj imovine.

Poslanici: Rasvetliti Đinđićevo ubistvo

SRS: Šta je Stefanović dogovorio u Briselu?

Đelić: Zakonom o restituciji ispravljamo istorijsku nepravdu

Za Liberalno demokratsku partiju (LDP) i poslanike vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), taj amandman je neprihvatljiv, jer će, kako su naveli, omogućiti da se potomcima saradnika okupatora u Srbiji vrati imovina.

LDP, LSV i SDPS smatraju da se amandmanom vlade revidira istorija i relativizuje antifašistička borba.

Socijalistička partija Srbije smatra da je vladin amandman "ideološki neprihvatljiv" i traže da vlada još jednom razmotri sve njegove aspekte, dok je LSV zatražio od vlade da povuče taj amandman.

Srpska napredna stranka amandmanom je zatražila da se precizno definiše ko su bili saradnici okupatora koji bi bili izuzeti od povraćaja imovine i očekuje da taj amandman bude usvojen "u interesu pravde".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić rekao je da amandman Vlade ne briše zločine onih koji su ih počinili i da niko ko je osudjen ne može biti korisnik restitucije sve dok eventualno ne bude rehabilitovan.

Izmenu prvobitnog rešenja kojim je bilo navedeno da svi pripadnici okupacionih snaga neće imati pravo na restituciju zatražio je Savez vojvodjanskim Madjara, uslovivši time podršku zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Djelić rekao da će usvajanjem zakona o restituciji Srbija ispraviti istorijsku nepravdu.

On je naveo da će ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biti oko 4,5 milijarde evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

Sve stranke, osim Srpske radikalne stranke, smatraju da treba vratiti oduzetu imovinu.

Prema Predlogu zakona o vraćanju imovine, predmet restitucije će biti imovina koja je oduzeta "revolucionarnim zakonima" posle 9. marta 1945. godine, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije.

U predlogu zakona o opštoj restituciji nije predvidjena supstitucija imovine, što su tokom jednomesečne javne rasprave tražili stari vlasnici.

Poslanici trenutno razmatraju izmene Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.