Izvor: B92, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o nadležnosti suda

Hag -- Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, završena je u petak jednonedeljna rasprava o adležnosti tog suda po tužbi Srbije i Crne gore protiv osam članica NATO-a, zbog bombardovanja 1999. godine. Pravni zastupnik SCG insistira na nadležnosti suda, a konačna odluka očekuje se u junu, javlja iz Haga Dušan Gajić.

Posle pet dana rasprave, u svojoj završnoj reči, pravni zastupnik Srbije i Crne Gore, Tibor Varadi, uglavnom je ponovio argumente koji su se čuli i prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana. SCG ne odustaje od tužbe protiv zemalja NATO-a, zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, tokom bombardovanja 1999. godine i traži od Međunarodnog suda pravde, da se izjasni da li je nadležan za taj spor. Varadi je još jednom osporio jednoglasno tumačenje osam tuženih zemalja NATO-a, da SCG i sama priznaje da sud nije nadležan. Posle jučerašnje sesije, Varadi je za B92 izjavio da od suda očekuje da se u različitim slučajevima pridržava istih principa, što se može tumačiti kao poziv da se sud proglasi nadležnim, kao što je to učinio u slučaju tužbe BiH protiv SCG.

Iza višednevnog pravničkog nadmudrivanja, stoji politička odluka Vlade Srbije i Crne Gore da ne povuče tužbu protiv NATO-a, verujući da to treba da se desi istovremeno sa povlačenjem tužbe Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Druga politička tumačenja kažu da bi odluka o nenadležnosti bila elegantan izlaz iz situacije, u kojoj je povlačenje tužbe uslov za ulazak u Partnerstvo za mir. Procenjuje se da bi Međunarodni sud pravde, odluku mogao da saopšti najranije u junu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.