Završena rasprava o Predlogu zakona o zaštiti konkurencije

Izvor: Blic, Tanjug, 10.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o Predlogu zakona o zaštiti konkurencije

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o zaštiti konkurencije, i započeli objedinjenu raspravu o predlozima zakona o kontroli državne pomoći, izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.



Ministar trgovine Slobodan Milosavljević na kraju rasprave o Predlogu zakona o zaštiti konkurencije zahvalio se poslanicima na predlozima, sugestijama i primedbama koje su izneli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milosavljević je prethodno, obrazlažući Predlog zakona, kazao da će novi zakon o zaštiti konkurencije doprineti da Srbija bude atraktivnija za strane investicije, zaštiti manja preduzeća i oštrije sankcionisati kršenje slobode tržišta. On je istakao da će naša zemlja u ovoj oblasti harmonizovati zakondavstvo sa evropskim standardima, a tu obavezu je preuzela i potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Zakon sadrži sve najvažnije evropske dikektive iz oblasti zaštite konkurencije koje su usklađene i primenljive sa našim sistemom I uslovima, naglasio je ministar.

"Ovo je zakon kojim se štiti konkurencija i javni interes, a ne povlašćeni ili bilo čiji politički interes", istakao je Milosavljević.

Zakon predviđa mere i sankcije za sve vidove kršenja konkurencije i korišćenja monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu, precizirao je ministar. On je ukazao i da se najznačajnije novine odnose na davanje širih ovlasćenja Komisiji za zaštitu konkurencije koja će moći da izriče kazne za nezakonito ponašanje. Poslanici su se tokom rasprave složili da je neophodna efikasnija zaštita konkurencije na srpskom tržisu, ali su predstavnici opozicije ocenili da to neće biti postignuto novim zakonom, jer je teško primenljiv i nedovoljno jasan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.