Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o Kjoto protokolu

Beograd -- Skupština Srbije završila je večeras raspravu o predloženom zakonu o potvrđivanju Kjoto protokola.

Na kraju načelne rasprave o potvrđivanju Kjoto protokola, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin rekao je da će to ministarstvo striktno sprovoditi zakone iz oblasti ekologije i da će se truditi da donese još zakona koji će propisati strože kazne za zagađivače.

"Ne postoje privatne, društvene, strane i domaće firme, postoje zagađivači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će biti kažnjeni. Ne mogu da tolerišem da vlasnik neke firme vozi automobil od 100.000 evra a da njegova firma zagađuje reke i ispušta opasne materije", naveo je Dragin.

On je rekao da je privatizacija RTB-a Bor bila zaustavljena zato što plan kupca za zaštitu životne sredine nije bio zadovoljavajući, kao i da je azotara u Pančevu zatvorena do ispunjenja akcionog plana.

Ministar je dodao i da će iz skromnog budžeta namenjenog zaštiti životne sredine biti izdvojena sredstva za pošumljavanje površena opsustošenih nedavnim požarima u Srbiji.

Podršku zakonu o potvrđivanju Kjoto protokola najavili su poslanici vladajuće koalicije, opozicione Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije, dok će poslanici Srpske radikalne stranke glasati protiv.

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su da Srbija ratifikacijom Kjoto protokola treba da pokaže odgovornost prema životnoj okolini, a istakli su i njegove pozitivne ekonomske efekte, kao i značaj u približavanju Srbije EU.

I pored najave da će podržati predloženi zakon, poslanici SPS-a ocenili su da ratifikacija Kjoto protokola ima samo deklarativan značaj i da neće rešiti probleme zagađenja životne sredine u Srbiji.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio bi da ova Vlada, kao i svaka naredna, trebalo da ima mnogo više odgovornosti u procesu rešavanja ekoloških problema i podsetio da premijer Vojislav Koštunica nije u svom ekspozeu kao prioritet pomenuo i zaštitu životne sredine.

Jovanović je optužio prethodnu Vladu za nesposobnost u rešavanju ekoloških problema, navevši da nije učinila ništa na uspostavljanju sistema neophodnog za njihovo rešavanje.

"Nije dovoljno pustiti sirene u Pančevu i na takav način poslati građanima poruku da se ne izlazi iz kuće dok ne prođe oblak. To nije sistem. Sistem treba zajedno da stvorimo", naveo je Jovanović.

Poslanici opozicione SRS kritikovali su predloženi zakon i upitali zašto se ne primenjuju zakoni Srbije iz oblasti ekologije.

Oni su izrazili bojazan da će razvijene države zemljama u razvoju isporučivati zastarele i "prljave" tehnologije.

Tokom rasprave poslanici su polemisali o posledicama NATO bombardovanja SRJ 1999. godine na životnu sredinu, problemima

zagađenja životne sredine u gradovima u Srbiju gde su koncentrisane industrije, pomoru riba, kao i o pitanjima o načinu trošenja novca prikupljenog od ekoloških taksi.

Uobičajeno ponašanje u Skupštini

Pošto je sinoć rad parlamenta prekinut u trenutku kada je prestao direktan televizijski prenos, opozicija je i jutros nastavila oštro da kritikuje vlast, tražeći da se reši problem prenosa skupštinskih sednica.

Niko od govornika, međutim, nije pokazao interesovanje za što brže okončanje rada na dnevnom redu, od čega, između ostalog, zavisi i da li će Srbija imati pravo odlučivanja na sastanku članica sporazuma CEFTA krajem septembra.

U raspravi koja je trajala više od sat vremena postavljala su se pitanja demokratskih principa i prava narodnih poslanika, ali su se i čule i uvrede koja ne dolikuju predstavnicima najvišeg zakonodavnog tela u zemlji:

"Ali kakav je lažljivac taj julovski ministar informisanja dovoljni govori činjenica od sinoć. I taj pametnjaković Albijanić, onako važan i onako smeo kako ga je Bog dao, u praznom delu sale u kome nema nijednog srpskog radikala, a šćućurili se ovi iz DS-a i ovih par iz DSS-a, samo ovaj da prođe da bežimo što pre kući".

Ovako je poslanik Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović protestovala zbog najave RTS-a da će i danas prekinuti direktni televizijski prenos skupštinske sednice u 18.55 zbog prenosa polufinalnih utakmica Evropskog prvenstva u košarci u Madridu.

Žarko Obradović iz SPS-a smatra da prekid i odlaganje prenosa nikako nema veze samo sa prenosom sportskih događaja.

"Niko me ne može ubediti da je snimak ili prenos utakmica stranih reprezentacija važniji od sednica Narodne skupštine Republike Srbije. Ovde nije reč o prenosu reprezentacija, već o nečemu drugom".

Nataša Jovanović je za prekid direktnih prenosa optužila DS, a pojedine njene poslanike teško izvređala.

"Jao gospodine bivši propali otporašu Konstantinoviću, baš lepo što se vi vašim umilnim glasićem sada oglašavate, je vi ste upravo zagovornik gašenja demokratije. To je verovatno u otporaškom maniru. Gospođo Kolundžija, kad vi budete uspeli da smislite nešto da govorite za šest minuta ja ću da vam čestitam. Ali vaš opseg je negde 2-3 minuta koliko možete da kažete".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija odbacila je tvrdnje opozicije da je vladajuća koalicija za ukidanje televizijskih prenosa sednica i ocenila da direktni prenosi zasedanja treba da budu u interesu građana.

Kolundžija je rekla novinarima u parlamentu da "vladajuća koalicija u parlamentu trpi od strane opozicije nešto što je slično torturi i u verbalnom smislu".

To što rade je na njihovu štetu a ne našu, rekla je ona i podsetila da je deo ti iste sadašnje opozicije, dok su bili na vlasti, zabranjivao televizijske prenose.

Ona je ocenila i da nije prihvatljiv pokušaj da se od parlamenta pravi neka vrsta pričaonice ili kuća "Velika brata".

Kolundžija je ukazala i da se prilikom obezbeđivanja televizijskih prenosa sednica mora voditi računa o interesima građanima da budu pravovremeno obavešteni o radu parlamenta i ocenila da praksa odloženog informisanja ima granicu.

Poslanica LDP-a Milena Stanković, takođe je kritikovala DS, ali iz drugih razloga.

"Ne dopada mi se to ćutanje iz DS-a kada se takve stvari dešavaju. Ne dopada mi se ni to ćutanje što se eto govori o tom ukidanju prenosa, a vi ćutite i ne govorite ništa. Generalno mi se čini da se u DS-u vodi jedna politika ćutanja i da vama možda odgovara da se ukinu TV prenosi da se to ćutanje ne bi videlo."

Predsednik Skupštine Oliver Dulić priznaje da je opozicija u pravu kada iznosi kritike zbog ukidanja direktnog tv prenosa, ali i daje svoje viđenje dramoleta koja prati izlaganja pojedinih poslanika:

"Poslanici rade svoj posao za koji su ih birali građani i dobijaju platu koju dobijaju. Bilo bi mnogo bolje da se posvete pojedinim stručnim oblastima u zakonodavstvu kao što to rade poslanici u mnogom zemljama. U drugim zemljama imate poslanike koji rade svoj posao i koji se profesionalno bave određenim zakonodavstvom i imate poslanike koji vole da budu TV lica, to je prosto politika. I politika je jedan od segmenata šoubiznisa koji svuda danas postoji u svetu".

Ono o čemu danas nije bilo reči jeste činjenica da je sa televizijskim prenosom ili bez njega republički parlament od formiranja vlade polovinom maja radio samo 28 dana, da su za to vreme usvojeni samo zakoni koji su pratili formiranje vlade – Zakon o ministarstvima i budžet, a da će, ukoliko se ovakva retorika nastavi isteći rok u kome je moguće da Skupština ratifikuje sporazum CEFTA.

Taj sporazum omogućava da Srbija dobije pravo da odlučuje na predstojećem sastanku članica zone slobodne trgovine koji se uskoro održava. Za pet dana rada, posle letnje pauze, poslanici su uspeli načelno da dođu samo do četvrte tačke dnevnog reda.

Za još jedan sastanak o prenosima

Republička radiodifuzna agencija spremna je da razmotri potrebu izdavanja obavezujućeg uputstva o načcinu prenošenja sednica Skupštine Srbije na programu Radio televizije Srbije, saopštila je danas RRA.

U saopštenju se navodi da bi bilo dobro da se pre takve odluke organizuje još jedan sastanak predstavnika Skupštine Srbije i RTS-a, kojem bi prisustvovali i predstavnici RRA.

Kako se ističe, predstavnike nezavisnog regulatornog tela niko nije pozvao na sastanak koji je povodom problema skupštinskih prenosa oržan u Skupštini Srbije, iako jedino RRA ima zakonske nadležnosti u toj oblasti.

Činjenica je da RTS nema striktnu zakonsku obavezu da prenosi sve sednice Skupštine Srbije i da uređivačka politika mora biti autonomna, ali po Zakonu o radiodifuziji javni interes u RTS-u mora imati primat u odnosu na komercijane aranžmane, ističe se u saopštenju.

Albijanić predsednik UO "Zavoda za udžbenike"

Za predsednika Upravnog odbora Javnog preduzeća Zavod za udžbenike imenovan je potpredsednik Skupštine Srbije, profesor matematike Miloljub Albijanić, navedeno je u odgovoru vlade na poslaničko pitanje Vjerice Radete iz Srpske radikalne stranke.

Albijanić je za juli kao naknadu za obavljanje te dužnosti dobio naknadu od 56.476 dinara, a direktor te kuće (prof. dr Radoš Ljušić), prema zvaničnom obaveštenju Zavoda, tog meseca je primio neto

215. 210 dinara.

Radetu je interesovalo ko je predsednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i da li je tačno da zarađuje 3.500 evra mesečno, a direktor tog preduzeća 5.000 evra.

Vlada je navela da odlukom Upravnog odbora tog javnog preduzeća predsedniku pripada naknada od 30 odsto zarade direktora.

Direkotru se zarada utvrđuje u iznosu pet prosečnih plata u zavodu za mesec za koji se isplaćuje, umanjeno za deset odsto, navedeno je u odgovoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.