Izvor: B92, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena istraga o ubistvu Đinđića

Beograd -- Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić izjavio je Tanjugu da je u utorak završio istragu o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih teških krivičnih dela i spise dostavio Specijalnom tužilaštvu, koje ima zakonski rok od 15 dana za podizanje optužnice.

"Prema težini krivičnih dela, njihovom broju i broju okrivljenih, ovo je najobimnija istraga iz oblasti organizovanog kriminala, a završena je za tri meseca", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Mirčić, precizirajući da je, pored ubistva Đinđića, predmet istrage bilo još 14 ubistava i tri otmice.

Prema oceni istražnog sudije, prikupljeni dokazi pružaju dovoljno osnova Specijalnom tužilaštvu za podizanje optužnice, pa su mu spisi predmeta dostavljeni.

Postupak protiv 45 lica je pokrenut 5. maja, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, a istraga je započeta saslušanjem okrivljenih 12. maja. Pritvor je određen protiv 27 lica, a poternica je raspisana za 17 lica koja su u bekstvu. U toku istrage jedno lice je izručeno iz Holandije, a jedno je uhapšeno u našoj zemlji. Kako navodi Mirčić, o obimu istrage govore i osnovni podaci: zapisnici o saslušanju okrivljenih sadržani su na oko 300 stranica, saslušano je blizu 50 svedoka i oštećenih, obavljeno je 14 sudsko - medicinskih i balističkih veštačenja, 11 neuropsihijatrijskih veštačenja.

Kriminalističko veštačenje u vezi sa Đinđićevim ubistvom obavio je Kriminalistički institut iz Visbadena, a nakon saslušanja svih svedoka i drugih prikupljenih dokaza, upotpunjeno je nalazima i mišljenjima naših stručnjaka sudsko-medicinske i balističke struke.

Ministar pravde Srbije Vladan Batić saopštio je u utorak da je Posebno istražno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala završilo istragu o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Batić je rekao da je istraga trajala tri meseca i izrazio očekivanje da će suđenja optuženima početi "najverovatnije u septembru ili oktobru". "To je izutetno efikasno obavljena istraga. Predmet će biti prosleđen specijalnom tužiocu, g. Jovanu Prijiću, od koga sam takođe dobio odgovor da će najkasnije za 15 dana biti podignuta optužnica protiv lica koja su odgovorna za ubistvo premijera Zorana Đinđića", rekao je Batić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.