Završena inauguracija Aleksandra Vučića, Srbija ugostila najveći broj zvaničnika u poslednjih 40 godina!

Izvor: BKTV News, 23.Jun.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena inauguracija Aleksandra Vučića, Srbija ugostila najveći broj zvaničnika u poslednjih 40 godina!

Svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića održana je večeras u Palati Srbija, a više od pet hiljada gostiju iz zemlje i sveta prisustvovalo je ceremoniji. Ovo je bilo najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tu dužnost preuzeo je polaganjem zakletve 31. maja, a večeras su tim povodom na prijem došli lideri i zvaničnici zemalja regiona, Evrope i sveta, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << predstavnici SAD, Ruske Federacije, Kine, kao i međunarodnih organizacija među kojima UN, EU, NATO.

Svečanost je upriličena u svim delovima Palate Srbija, a neposredno pred kraj Vučić je sa VIP zvanicama obišao šest salona, što ce biti svojevrsna šetnja kroz istoriju, tradiciju i kulturu Srbije.

21. 25 - Završena inauguracija predsednika Aleksandra Vučića!

21.15 – Gosti degustiraju vina domaće proizvodnje. Više od 100 vinara dobrovoljno se prijavilo da predstavi svoje proizvode.

21.00 – Goste iz romana dočekuju glumci koji predstavljaju likove iz svojih krajeva. Južnu Srbiju predstavlja Mitke iz romana "Koštana", Istočnu Srbiju Stevan Stojanović Mokranjac a Vojvodinu Fena iz "Pokondirene tikve".  Centralnu i Zapadnu Srbiju gosti upoznaju kroz likove Živojina Mišića i Stepe Stepanovića. Posetioce je dočekao i glumac koji tumači lik Nikole Tesle.

20. 53 - Predsednik sproveo goste kroz istorijsku šetnju Srbijom, pokazavši im nekoliko izložbi o istoriji, tradiciji i srpskoj kulturi.

20.45 – Trubači Dejana Petrovića zatvaraju svečani program pesmama "Vrteška", "Srpski oro" i "Vrtlog".

20.27 - Etno grupa "Vrelo" i Nacionalni ansambl "Kolo" izveli su splet tradicionalnih srpskih igara.

20.20 – Izvođenjem pesme "Ovo je Srbija" počeo je svečani program.

20.19- Vučić je svoj govor u kome je posebno istakao neophodnost saradnje država u regionu završio uz pozdrav "Živela Srbija".

20.10 - Predsednik Vučić se obraća gostima.

20.05 – Hor od više stotina dece intonira himnu "Bože pravde".

19.55 – Zajedničko fotografisanje zvanica sa novim predsednikom Srbije.

19.50 -  Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je večeras uverenje da će pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija nastaviti da se kreće uspešnim putem na polju evropskih integracija.

19.40 - Vučiću je čestitala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a nakon čestitanja imala je i poklon za Tamaru Vučić.

"Želim da danas bude prekretnica i novi korak u odnosima Srbije i Hrvatske. Vučić je veoma pozitivan čovek i iskrenim i otvorenim razgovorima možemo puno da postignemo. Postoji dobra volja sa obe strane, neće to ići preko noći, biće prepreka, ali radićemo na boljim odnosima", kazala je Grabar Kitarović za RTS.

19.35 - Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin čestitao je Vučiću u ime predsednika Rusije Vladimira Putina. On je potom za RTS rekao da su naše dve zemlje tradicionalno prijateljske.

- Mi smo prijatelji i bićemo i dalje. Podržavamo i podržavaćemo nezavisnost Srbije. Mi znamo da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u svojoj politici zbog komplikovane situacije na Balkanu - rekao je Rogozin.

19.33 - Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji jedna je od najviših zvanica na večerašnjoj svečanosti inauguracije predsednika Vučića.

"Ovo je veoma važan događaj. Čast mi je što predstavljam predsednika SAD Donalda Trampa. Razgovarali smo kako Srbija i SAD mogu da postanu još bolji partneri i šta SAD mogu da urade da situacija u regionu bude još bolja, stabilnija i bezbednija", kazao je Hojt za RTS nakon čestitke Vučiću.

19.20 - Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban došao je na svečanost u pratnji supruge.

19.17 -  Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma je nakon dolaska u Palatu Srbije, rekao da se odazvao veliki broj državnika što je velika čast za našu zemlju i dokaz koliko je poštovana.

19.10 -  Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić izjavila je, povodom svečanosti povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, da od toga vidi samo pluseve, te dodala da je važno da se Srbija etablira kao pravi regionalni centar Centralne i Jugoistočne Evrope. Mnogo gostiju iz celog sveta, predstavnika država, ali i predstavnika različitih kompanija i investicionih fondova, koji prisustvuju inauguraciji, pokazatelj su koliko je to za Srbiju važno diplomatski, ali još i više ekonomski, istakla je Brnabić.

19. 05 -  Dok predsednik Vučić prima čestitke, u salonu se očekuje početak zvaničnog programa

19.02 - Aleksandru Vučiću je stupanje na funkciju čestitao i predsednik SPO Vuk Drašković.

18.57 - U Palatu "Srbija" stigao je i čuveni holivudski glumac Ralf Fajns. On je rekao da je oduševljen i da mu je velika čast što je pozvan na inauguraciju.

18.53 - "Sve sam radio kako sam obećavao i vodio sam računa o svim građanima. Predsednik Srbije je predsednik svih, i onih koji za njega ne glasaju, jer donosi odluke i za njih. Bio sam posvećen poslu, nikada nisam izlazio uveče niti išao u restorane", izjavio je na RTS Tomislav Nikolić, nakon što je čestitao Vučiću. On je Vučiću poručio: "Da bude bolji od mene"

18. 43 - Donedavni predsednik Tomislav Nikolić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik takođe su čestitali Vučiću novu funkciju.

18. 35 - Patrijarh SPC Irinej među prvima čestitao je Vučiću i njegovoj supruzi Tamari izbor na funkciju predsednika Srbije.

18.30 – Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom stao na poziciju gde prima čestitke. Prvo imaju priliku da čestitaju domaće zvenice.

18.03 - Svečanoj ceremoniji inauguracije prisustvuje i lider Pokreta Snaga Srbije - BK Bogoljub Karić sa suprugom Milankom Karić, a nekoliko minuta pre toga stigao je i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

17.53 - U Palatu Srbije stigli su beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i drugi crkveni velikodostojnici.

17.42 - Na svečanoj ceremoniji prisustvuju i ličnosti iz javnog života, kao i iz sveta sporta, a među njima je i legenda srpske košarke Boban Bobi Marjanović i Nikola Jokić, predsednika KK Crvena zvezda Nebojša Čović, pevač Haris Džinović, pevačica Neda Ukraden, voditeljka Mira Adanja Polak i Vesna Dedić, glumac i reditelj Radoš Bajić.

17.30 - Zvanice već pristižu u Palatu "Srbija" - među njima su bivši ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović, bivši fudbaler sa suprugom Dušan Dule Savić, gradski menadžer Goran Vesić,  lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, narodni poslanik Dragomir J. Karić. Među prvim gostima stigla je i portparolka Hitne pomoći Nada Macura, a mnogi su se iznenadili njenim prisustvom.

Pre početka inauguracije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanke sa više visokih zvanica među kojima su bili potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana bosanskog Predsedništva i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.