Izvor: B92, 01.Jul.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen tekst Zakona o strankama

Beograd -- Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković kaže da je tekst Zakona o finansiranju stranaka završen i da bi mogao biti usvojen do kraja godine

"Radna grupa napisala je progresivan, savremen i transparentan zakon o finansiranju, koji bi trebalo da podstakne političke stranke ", rekla je ona.

Prema njenim rečima, nacrt novog zakona prosleđen je široj radnoj grupi.

"Bilo bi loše da se izrada novog propisa pripiše bilo kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkoj stranci, što je bio najveći problem u dosadašnjoj njegovoj primeni", rekla je Markovićeva.

Ona je ocenila da je finansiranje stranaka izazivalo najviše nedoumica u javosti, jer je ostajalo po strani kao oblast u kojoj je uspostavljena najslabija demokratska kontrola i transparentnost.

"Godinama se sticao utisak da se političke stranke povlače kroz sive zone i da je to izuzetno velika koruptivna sfera", rekla je Markovićeva.

Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić je ocenio da je stari zakon iz 2004. godine doneo revolucionarne novine, ali je imao i neke odredbe koje su bile nejasne i otežavale njegovu primenu.

"Zakon je mogao mnogo bolje da bude implementiran u praksi samo da je bilo volje u onim institucijama u čijoj je nadležnosti bila njegova primena", rekao je Nenadić i, kao primer, naveo Republičku izbornu komisiju, koja je bila nadležna za kontrolu izveštaja o finansiranju izbornih kampanja, ali ni u jednom trenutku nije to koristila da bi sankcionisala kršenje zakona.

Prema njegovim rečima, osnovni problem je taj što je organ zadužen za kontrolu bio direktno zavisan od onih koji su trebali da budu predmet kontrole, odnosno političkih stranaka.

Nenadić je apelovao da se podrži ideja da se u novom Zakonu o finansiranju stranaka produži rok zastarevanja za one prekršaje koji su propisani antikorupcijskim propisima.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković smatra da je neophodno uspostaviti liberalizaciju u prikupljanju sredstava, odnosno obezbediti da obim sredstva koje politički subjekti mogu da prikupe iz privatnih izvora ne bude limitiran, uz ograničenja koja bi sprečila presudan upliv ličnog ili grupnog uticaja na njihov rad.

On je ocenio da je potrebna potpuna javnost u procesu finansiranja političkih subjekata - odnosno uplata članarina i priloga putem računa, kao i evidencija novčanih priloga.

Vuković je ukazao da je novim zakonom neophodno uspostaviti i mehanizam kojim bi Agencija za borbu protiv korupcije efikasno vršila kontrolu finansiranja političkih subjekata, bilo da je u pitanju kontrola redovnog rada ili izbornih kompanija - jasno definisala nadležnosti i kontrolisala dokumentaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.