Izvor: B92, 18.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak u Londonu

London, Beograd, Priština -- Jeremić izjavio da je glavna tema razgovora sa "trojkom" bila organizacija direktnog susreta dve strane predviđenog za kraj septembra.

"Glavna tema razgovora Beograda i trojke je bila organizacija direktnih susreta dve strane u Njujorku 28. septembra", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić agenciji Beta. Delegacija Beograda, koju su kao kopredsednici predvodili Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samaržić, prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dva sata razgovarala sa posredničckom trojkom.

Prema njegovim rečima, postignuta je saglasnost da delegacije Beograda i Prištine na njujorškom sastanku budu zastupljene na najvišem nivou pa će tako beogradsku predvoditi predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Razgovarali smo koje bi mogle biti teme za prvi sastanak i izneli svoje predloge, koja će trojka uzeti u obzir, dodao je Jeremić.

On je kazao da je susret protekao u "konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi otvorenog dijaloga".

"S nadom i umernim optimizmom očekujemo početak direktnih pregovora u Njujorku i verujemo da tada počinje nova ključna faza pregovaračkog procesa", dodao je Jeremić.

"Verujemo da samo kroz iskrene pregovore, strpljive i neogranicene možemo doći do statusa Kosova koji predstavlja osnov i preduslov za budućnost Balkana u Evropskoj uniji, što je cilj svih vlada u regionu", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ministar za Kosovo i Metohiju je rekao da je državni tim Srbije predložio posredničkoj "trojci" pet tema za direktne pregovore Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije, 28. septembra u Njujorku.

Prva tema predložena za dnevni red njujorškog sastanka je - postizanje međunarodnog sporazuma za budući status Kosova, koji bi podržao suštinsku autonomiju za pokrajinu u okviru Srbije.

Prema Samardžićevim rečima, druga tema bila bi konkretna podela nadležnosti između Srbije i Kosova.

Slede ekonomska pitanja, odnosi Kosova sa međunarodnim finansijskim organizacijama i regionalnim inicijativama.

Poslednja tema koju Beograd predalže za direktne pregovore je - prisustvo međunarodne zajednice pod okriljem UN, kroz civilno i vojno angažovanje, kojim bi se obezbedila primena statusnog reešenja.

"Trojka" će se sutra sastati i sa timom Prištine, a zatim bi, zajedno sa Kontakt grupom, trebalo da sumira rezultate današnjih i sutrašnjih konsultacija.

Išinger: Ozbiljno shvatiti mandat "trojke"

Predstavnik Evropske unije u trojci Volfgang Išinger je ranije danas izjavio za BBC na srpskom jeziku da se nada da će razgovori omogućiti obema stranama da izlože gledišta ne samo o statusu Kosova, već i o budućim odnosima Srbije i Kosova.

Išinger napominje i da je jako važno da se poštuje obaveza koju su preuzele obe strane u Beču, da svojim postupcima i izjavama ne narušavaju bezbednosti.

"Istovremeno, jako je važno da se mandat trojke ozbiljno shvati. Nisam zadovoljan kada čitam saopštenja iz Beograda, koja nagoveštavaju da 10. decembar, dan kada 'trojka' treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN, nije izuzetno važan datum", kaže on.

"On to jeste: misija 'trojke' završava se 10. decembra. Naša misija je prilika koja je pružena Beogradu i Prištini i bojim se da nove neće biti", kaže Išinger.

Išinger navodi i da sporazum Beograda i Prištine nije nemoguć ukoliko obe strane odustanu od etiketiranja, odnosno od debate o tome da li će se rešenje statusa Kosova zvati autonomija ili nezavisnost.

"Ako smo spremni da razmotrimo kakve odnose dve strane žele jedna sa drugom da imaju u budućnosti i ako na tim temeljima izgradimo praktične mehanizme, onda ja čvrsto verujem da je rešenje moguće", kaže on.

"Ali za to je neophodno da obe strane sarađuju sa nama u duhu kompromisa i da zemlje Kontakt grupe ohrabre obe strane, to jest da izvrše pritisak na obe strane", navodi on.

"Ne smemo da dozvolimo da ovi pregovori izgledaju kao predstava. Ja ne želim da učestvujem u bilo kakvoj predstavi. Želim da se iskoristi svaka prilika za sporazum. Šanse možda nisu velike, ali postoje", navodi on.

"Ako budemo imali dovoljno dobre volje na obe strane i dovoljno podrške ili, ako hoćete, pritiska sa strane, onda sam uveren da možemo da uspemo", kaže Išinger.

U britanskom Forin ofisu danas je održan sastanak Kontakt grupe sa posredničkom trojkom u pregovorima o statusu Kosova, uoči susreta "trojice" sa delegacijom Beograda, večeras u Londonu, potvrđeno je Tanjugu u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Direktori za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova članica Kontakt grupe razgovarali su sa "trojkom", iza zatvorenih vrata, o pripremi za sastanak Kontakt grupe na ministarskom nivou 27. septembra i za direktne razgovore Beograda i Prištine 28. septembra, u Njujorku.

Predstavnik Forin ofisa rekao je Tanjugu da će se "trojka" sutra ponovo sastati sa Kontakt grupom, posle razgovora sa delegacijom Prištine.

Dogovor o direktnim pregovorima

Vuk Jeremić i Dejvid Milibend (FoNet)

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas, posle razgovora sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Milibendom, da zvanični London deli mišljenje Beograda da su pregovori jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo.

Jeremić, koji je razgovorom sa Milibendom započeo dvodnevnu posetu Londonu, obavestio je svog britanskog kolegu o stavu Srbije da bi "unilateralni potezi u vezi Kosova i Metohije bili jako opasni i da bi imali dramatične posledice po stabilnost i mir na Balkanu.

"Velika Britanija podržava ambiciju Srbije da se priključi evroatlantskim strukturama", izjavio je u Londonu šef britanske diplomatije Dejvid Milibend, posle sastanka sa Jeremićem.

Kako je saopštilo britansko ministarstvo spoljnih poslova, šef Forin ofisa je rekao da je na sastanku bilo reči i o međunarodnim naporima da se obezbedi održivo, multietničko rešenje za Kosovo, koje je prihvatljivo za sve.

Jeremić je održao i govor pod nazivom "Put Srbije u Evropu" , u britanskom institutu Četam haus. Tokom izlaganja on se založio za kompromisno rešenje za Kosovo bez unapred određenog ishoda.

Jeremić je, pred put u London, rekao za B92 da su diplomatske inicijative Beograda usmerene ka tome da se Evropska unija odvrati od ideje o jednostranom priznavanju nezavisnosti Kosova ako pregovori ne budu završeni opšteprihvaćenim rešenjem, odnosno "da EU izađe sa stavom da nije spremna za prihvatanje kosovske nezavisnosti i da zbog toga bilo kakvo unilateralno proglašavanje nezavisnosti iz Prištine ne može dobiti podršku EU".

Drugog dana posete Londonu, Jeremić će se sastati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Majkom Gejpsom i sa savetnikom premijera za spoljnu politiku Sajmonom Mekdonaldom.

Čeku: Sve manje strpljenja

Ponavljajući da Albanci ne dovode u pitanje nezavisnost kao ishod, premijer Kosova Agim Čeku je, pred put u London, rekao da je na Kosovu sve manje strpljenja.

"Nismo više spremni za bilo kakva odlaganja i tražimo odluku. Ako međunarodna zajednica okleva da donese konačnu odluku, mi ćemo to učiniti bez obzira na sve rizike koje to nosi. Moramo da završimo proces koji je počeo Ahtisari i naš cilj je da ga okončamo do kraja godine", rekao je Čeku.

Nešto umereniji tonovi čuli su se od ostatka albanskog pregovaračkog tima, koji u London putuje u najjačem sastavu.

Najavljuje se da će "trojci" biti predstavljen dokument o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, koje treba graditi pošto Kosovo dobije nezavisnost.

Na pitanje šta će biti potezi Albanaca posle 10. decembra, kada "trojka" mora da preda izveštaj o pregovorima, član pregovaračkog tima Hašim Tači rekao je da će potezi Albanaca biti dogovarani s Vašingtonom i Briselom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.