Završen rad parlamenta, nastavak sednice u ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen rad parlamenta, nastavak sednice u ponedeljak

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je danas rad, a objedinjenu načelnu raspravu o setu ekoloških zakona nastaviće u ponedeljak, 6. aprila.

U današnjoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije ukazali su da će usvajanje predloženih zakona doprineti boljoj zaštiti prirode i zdravlja ljudi, a da će otkloniti štete nanete eko-sistemu i doprineti većoj ekološkoj ravnoteži.

Kako su naveli, tek predstoji ozbiljan posao primene tih zakona s obzirom na nizak stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekološke svesti u Srbiji.

Poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije uslovili su, međutim, podršku Predlogu zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda prihvatanjem njihovih amandmana.

Značaj zakona

Poslanici opozicionih Liberalno demokratske partije (LDP) i Demokratske stranke Srbije (DSS) istakli su značaj predloženih zakona, ali su i izrazili nezadovoljstvo zbog kratkog vremena za njihovo razmatranje u parlamentu.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, ocenio je da su predloženi zakoni korak napred u procesu usaglašavanja zakonodavstva sa preporukama UN i direktivama EU.

"Ovo je tema u kojoj nijedna Vlada, bez obzira da li mislimo na postojeću ili neke buduće, ne može biti efikasna ukoliko nema društvenu podršku. Gde ćemo pronaći tu društvenu podršku ukoliko nismo pronašli vreme za promovisanje ovako važnih pitanja na koja zajedno moramo ponuditi odgovore", upitao je Jovanović.

Jovanović je naveo da su predloženi zakoni potrebni ali da se moraju poboljšati amandmanima i da se to posebno odnosi na predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Prema njegovim rečima, tema rasprave treba da bude pronalaženje odgovarajućeg rešenja s obzirom na različite koncepte Vlade i lokalnih samouprava o distribuciji sredstava ostvarenih kroz naknade naplaćene zbog zagađenja životne sredine.

Više pažnje poslanika

Poslanica DSS Milica Vojić-Marković, koja je izdvojila mišljenje o predloženim zakonima na sednici Odbora za zaštitu životne sredine, ocenila je da zakoni iz oblasti ekologije zaslužuju više pažnje i javnosti i poslanika.

Ona je navela da su poslanici DSS jedva dočekali sednicu sa ekološkim zakonima koji treba da oblikuju budućnost Srbije, ali da je glavna zamerka kratko vreme za raspravu i objedinjavanje rasprave o sistemskim zakonima.

Poslanici kluba Napred Srbijo najavili su da neće podržati predložene zakone bez obzira na, kako su naveli, njihovu dobru volju i želju da se oblast ekologije reguliše zakonima.

Oni su naveli da su svesni da su predloženi zakoni neophodni za pristupanje EU, ali da smatraju da je neprihvatljivo osnivanje velikog broja predloženih agencija koje će, kako su naveli, opteretiti budžet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.