Završen načelni pretres o zakonu o finansiranju stranaka

Izvor: Studio B, 06.Nov.2014, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen načelni pretres o zakonu o finansiranju stranaka

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres o izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kojima je predviđeno oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta za te namene.

Rad nastavljaju sutra pretresom pristiglih amandmana na dva zakonska predloga iz oblasti zdravstva.

Reč je o Predlog zakona o izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlogu zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Tokom debate pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << stranaka većine, podršku ovim zakonskim rešenjima najavila je i Nova stranka, a njen predsedik i poslank Zoran Živković rekao je da će glasati „za“ iako su izmene kozmetička mera. „Nekada je i Pavlovićeva mast dobra za početak“, rekao je Živković i od predlagača izmena, šefa posalničkog kluba SNS Zorana Babića zatražio odgovor na predlog da se stranke suzdrže od komercijalnih reklama tokom predizbornih kampanja. Živković je ukazao da bi tako bila ostvarena ušteda od 35 miliona evra, što direktno što indirektno iz budžeta.Babić mu je odgovorio da je u razgovoru sa predsetavnicima civilnog sektora došao do zaključka da ne treba da se zabrane komecijalne reklame, jer tako nešto nema nigde u svetu. On je dodao da se umesto toga može trošiti onoliko koliko se ima ili da se limitira iznos kampanje. „Mogli bismo da limitiramo iznos kampanje  da ne bi došli u situaciiju u kojoj su se našle neke vanparlametnarne stranke koje su ostale bez lidera, ali sa ogromnim dugovima“, rekao je Babić.  

Poslanik DS Balša Božović kritikovao je predlog da se strankama omogući da iz tih sredstava kupuju nekretnine.

Izmene Zakona o finaniranju političkih aktivnosti predviđaju da stranke i partije ubuduće dobijaju oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta. Ta zakonska rešenja su predlog poslaničke grupe SNS.

Izmenama zakona procenat za izdvajanje sredstava političkim strankama umanjuje se sa 0,15 na 0,105 odsto, kao i za finansiranje predizbornih aktivnosti sa 0,1 odsto na 0,07 odsto.

Na taj način će linearno svim političkim akterima biti umanjena sredstva u odnosu na sadašnja za više od 30 procenata.

Izmenama zakona stranke će ubuduće moći iz budžetskih prihoda da kupuju nekretnine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.