Izvor: B92, 18.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavales: Manja podrška nezavisnosti

Vašington -- Politički analitičar Džon Zavales kaže da je međunarodna podrška nezavisnosti Kosova sada manja nego pre pet godina.

Zavales je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da ukaže na to da nezavisnost nije neizbežno rešenje statusa Kosova. "Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jedini je dokument o statusu Kosova i definiše ga kao deo Srbije, pa bi za nezavisnost Kosova bila potrebna nova rezolucija, na koju bi najverovatnije neka članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SB stavila veto", kaže on.

"Vlada Srbije je takođe iznela svoj program o decentralizaciji Pokrajine, a Evropska unija je načelno prihvatila taj koncept. U okviru toga bi, u skladu s rezolucijom 1244, trebalo ozbiljno razmotriti upućivanje manjeg broja srpskih vojnika i policajaca u neke delove Kosova gde žive veći broj Srba i pripadnici drugih etničkih manjina. To bi moglo biti postepeno realizovano uz podršku KFOR i policije Ujedinjenih nacija", rekao je Zavales za "Glas Amerike".

Zavales je naveo da je podela Kosova jedna od mogućnosti, ali da to ne bi trebalo da bude početna opcija ni međunarodne zajednice, a ni Srbije, već rezervna mogućnost ukoliko reintegracija Kosova ne uspe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.