Zaustavljena gradnja kod Gazimestana

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljena gradnja kod Gazimestana

Opština Obilić nije izdala nikakvu dozvolu za gradnju na toj lokaciji pa je donesena hitna odluka da se obustave svi radovi

Međunarodne vlasti na Kosovu naredile su obustavu nezakonite gradnje u blizini spomenika srpskim herojima na Gazimestanu, nedaleko od Prištine, prenela je juče Info-služba Kosova i Metohije. U pisanom obaveštenju Unmika, koje je dostavljeno Info-službi, navodi se da se sam spomenik nalazi na prostoru opštine Priština, a mesto na kojem se gradi objekat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << katastarski pripada obližnjoj opštini Obilić. Kako su predstavnici Unmika i Ministarstva kulture Kosova naveli, Opština Obilić nije izdala nikakvu dozvolu za gradnju na toj lokaciji, pa je donesena hitna odluka da se gradnja obustavi.

Kako se nezvanično saznaje, kancelarija Unoseka iz Beča zatražila je od vlade Kosova da zaustavi davanje građevinskih dozvola za gradnju u blizini srpskih kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji, dok se ne završi proces regulisanja zaštitnih zona i ustanovi režim restrikcija za gradnju i druge aktivnosti na tim prostorima. Nakon niza sastanaka koji su povodom ovog slučaja održani u Prištini prethodnih dana, KFOR je takođe dobio posebne instrukcije da obrati pažnju na pokušaje uzurpacije zemljišta i ilegalne gradnje.

Na poslednjem tehničkom sastanku o zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, održanom u Beču, srpska strana takođe je iznela zahtev da se spreči bilo kakva gradnja ili privatizacija zemljišta u okolini srpskih svetinja, posebno ukoliko postoji dokumentacija da je ta zemlja pre nacionalizacije 1946. i 1948. godine pripadala Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema predlogu o zaštitnim zonama u okviru zona, očekuje se da bude zabranjena gradnja privatnih kuća, industrijskih objekata, tranzitnih puteva, eksploatacija prirodnih resursa... Rečju, sve ono što može da ugrozi kulturne i prirodne vrednosti zaštićenog prostora i promeni izgled okoline.

Privatni vlasnici zemljišta u okviru zaštitnih zona mogli bi da svoju imovinu koriste samo na onaj način kako su je koristili do sada, odnosno za obradu zemljišta, skupljanje letine i napasanje stoke. Zaštitne zone bi bile posebno regulisane kao prostor na kojem neće biti dozvoljena urbanizacija i gradnja turističkih objekata.

Potpredsednik Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju Nenad Popović pozdravio je odluku Unmika da se zaustavi divlja gradnja objekta u blizini spomenika srpskim herojima na Gazimestanu, saopšteno je juče iz Koordinaciong centra.

Popović, koji je i šef Ekonomskog tima za KiM i jug Srbije, rekao je da je Unmik reagovao odmah pošto je Koordinacioni centar u četvrtak uputio oštar protest šefu Unmika Joakimu Rikeru.

"Apsolutno je nedopustivo da se u ovom trenutku, dok traju pregovori o zaštiti kulturnog nasleđa, grade industrijski objekti u okolini Gazimestana i zato pozdravljamo ovu mudru odluku Unmika", kazao je Popović.

On je dodao da je nekorektna namera da se, pod plaštom ekonomskog razvoja, preko noći izgrade fantomski objekti, samo jedan u nizu pokušaja zastrašivanja i direktnog pritiska na Srbe da se isele.

Popović je izrazio uverenje da će odluka o obustavljanju građevinskih radova i pokušaju uništavanja srpske kulturne baštine, kao i vraćanju u prvobitno stanje biti hitno doneta i kada su u pitanju druge lokacije na Kosovu i Metohiji, prvenstveno u Velikoj Hoči gde su u toku radovi na izgradnji velikog industrijskog objekta u neposrednoj blizini srpskih svetinja.

K. Đ.

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.