Zaustavljen povratak Srba!

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljen povratak Srba!

BEOGRAD - U tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu i Metohiji, o kome će se raspravljati na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, navodi se da se od početka 2008. godine svega tridesetoro Srba vratilo na prostor južne srpske pokrajine! Kako je Mun naveo u ovom dokumentu, na prostor južne srpske pokrajine vratilo se ukupno 108 prognanih!

- Broj povratnika je razočaravajuće mali, jer se na Kosovo od početka godine vratilo svega 108 prognanih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odnosno 24 Albanaca, 30 Srba i 54 Roma, Aškalija i Egipćana - navodi Mun u svom izveštaju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović u izjavi za Glas javnosti i Kurir slaže se da je broj ljudi koji su se vratili izuzetno mali.

- Ipak, mi vodimo veliku akciju sa UNHCR na popisu prognanih lica s Kosova, koji se trenutno nalaze u centralnoj Srbiji. Zasada, više od 450 porodica želi da im se omoguće povratak na ognjišta. Očekujemo, međutim, pomoć međunarodne zajednice, pa i UNHCR. Mi činimo sve što možemo. Dobro je što se u izveštaju pominju direktne brojke, jer će se o tome više pričati - tvrdi Bogdanović. Naš sagovornik dodaje da nije problem samo u ulaganju novca u povratak, već da je potrebno obezbediti sigurnost.

- Mora se obezbediti kako fizička, tako i pravna bezbednost za ljude. NJima su ugrožena najosnovnija ljudska prava, nemaju posao, deca ne mogu da im se školuju. Srbija trenutno ne može da im omogući ni fizičku, ali ni pravnu bezbednost, i zato vršimo veliki pritisak na međunarodnu zajednicu - kaže Bogdanović.

Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović ocenjuje da je reč o alarmantnom podatku.

- Zaboravlja se da se više od 900.000 Albanaca vratilo iz Evrope! Svesno se radi na izmeni etničke strukture na Kosovu, i to uspešno. Zanimljivo je da u Munovom izveštaju ne postoji nijedan podatak o tome koliko je Srba otišlo za to vreme s Kosova. Reč je o desetinama puta većoj cifri - tvrdi Ivanović.

Etnicko ciscenje,pomocu nesposobnih Srpskih politicara.Ko im je ono bese sef.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.