Izvor: B92, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustaviti nasilje nad manjinama

Budimpešta, Beograd -- Vlada Mađarske ponovo traži od Srbije da zaustavi nasilje kom su izloženi pripadnici mađarske manjine u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Laslo Kovač u pismu premijeru Srbije Vojislavu Koštunici u sredu je zatražio da ovaj iskoristi svoj autoritet kako bi okončao užase čije su žrtve Mađari u Srbiji. Kako tvrdi Vlada Mađarske, između 20 i 30 mladih Srba demoliralo je mađarske radnje, dok su grupe Srba maltretirale pripadnike mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine.

Analitičari su glavnom saglasni oko toga da su incidenti na etničkoj osnovi naročito učestali posle decembarskih parlamentarnij izbora, na kojima su pobedu odnele pro-desne snage. Pavel Domonji iz novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava kaže da za političku elitu Srbije manjinsko pitanje egzistira na rubu njenog interesovanja. "Posebno zabrinjava to što u političkoj eliti ne postoji puna svest o značaju tih incidenata. Jedan od funkcionera Srpske radikalne stranke je izjavio da su Mađari krivi za te incidente jer su povredili samopoštovanje Srba. Samopoštovanje Srba nisu povredili pripadnici mađarske nacionalne manjine, niti bilo koje druge manjine u Vojvodini, odnosno u Srbiji, to samopoštovanje je najviše povredila politika vođena u Srbiji, a čiji je deo bilo i nasilje nad pripadnicima manjina", kaže Domonji.

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić tvrdi da je Vlada Srbije preduzela značajne političke korake po pitanju nasilja nad manjinama, ali dodaje i da incidente ne treba predimenzionirati. "Velik broj tih incidenata nije etnički motivisan, vrlo često je reč o tučama maloletnika koji su pod dejstvom alkohola ili različitih droga. Ne želim ni u jednom trenutku da umanjim te incidente, ali mislim da se pravi jednaka greška ako se oni preuveličavaju jer tako stvaramo loš politički ambijent", kaže Ljajić.

Direktor Centra za multikulturalizam Alpar Lošonc kaže za B92 da Vlada Srbije nema jasan kocept rešenja manjinskih prblema u zemlji. "Stiče se utisak da ni Vlada, ni policija nemaju konsekventnu strategiju. U svakom slučaju, uvek je politički mudro ne predimenzionirati, naročito situacije koje su jako izoštrene'. Ali to je teško reći onima koji su uznemireni jer tada takva izjava sadrži dozu cinizma", kaže Lošonc.

Ministarka unutrašnjih poslova Mađarske Monika Lampert je pre mesec i po dana izjavila da bi Mađarska mogla podneti zahtev Savetu Evrope da istraži sve učestalije napade na pripadnike manjina u Vojvodini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.