Izvor: Blic, 10.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje ventila

Zatvaranje ventila

Do pre nekoliko meseci bio sam ubeđen da u Srbiji nije moguć argentinski scenario, jer su ovde ljudi navikli da se snalaze. A onda se Vlada, ministar finansija pre svih, potrudila da pokaže kako se dolazi do juriša na samoposluge.

Posle suzbijanja sive ekonomije, ukidanja čekova na poček, pooštravanja uslova za kredite, uvođenja fiskalnih kasa i PDV-a i najave između 50.000 i 200.000 otkaza u ovoj godini, sad je Uprava carina upozorila da od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1. februara građani neće moći da preko granice prenose veće količine robe široke potrošnje, zatvarajući jedan od poslednjih ventila za snalaženje. Sada će još i carinici da izigravaju nutricioniste, jer su proglašeni kvalifikovanim da procene koliko hrane je nekome dovoljno za 'sopstvenu upotrebu'. Koje to mogućnosti korupcije otvara, bolje je ne pominjati.

Ministar Dinkić, obrazlažući sve to, kaže da previše trošimo. S obzirom na to da ekonomisti tvrde da oko 70 odsto kućnog budžeta trošimo na hranu, to u prevodu znači da previše jedemo. A statistika, na primer, beleži i drastičan pad potrošnje mesa.

Za ove mere Vlada nudi objašnjenja, najviše ponavljaju da 'trošimo nezarađeno, ali nikako da progovori zašto ne čini ama baš ništa da građani dobiju priliku da zarade. Naprotiv, rezultati njihovog rada su tačno suprotni, od rasterivanja stranih investitora do gušenja malih i srednjih preduzeća.

U najkraćem, stvari u Srbiji stoje tako da je televizijska ekipa, praveći anketu na temu 'Šta je lepo a jeftino', od grupe stjuardesa na koju je slučajno naletela dobila jednoglasan odgovor: 'Inostranstvo!'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.