Zašto Latin ne želi nagradu UNS-a

Izvor: B92, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Latin ne želi nagradu UNS-a

Denis Latin

Zagreb, Beograd -- Denis Latin, hrvatski novinar, potvrdio je da je iz moralnih razloga odbio da primi nagradu UNS-a Zora.

Tu nagradu za doprinos slobodi medija je povodom Svetskog dana slobode medija trebalo da mu dodeli Udruženje novinara Srbije, na svečanosti Pet minuta gromoglasne tišine. Latin je rekao da nagradu ne želi da primi od onih koji su veličali razaranje Vukovara, dok predsednik UNS-a pita šta je Latin radio tokom rata i tvrdi da ta organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne neguje standarde ratnog huškanja.

Latin je u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio da je u prvi mah prihvatio nagradu jer nije znao o čijoj se nagradi radi, ali da je promenio odluku kada je dobio sve potrebne informacije.

"Uvek sam se zauzimao i zauzimaću se za pomirenje među narodima i za dijalog naroda na ovim prostorima i braniću slobodu medija, ne samo u Hrvatskoj, nego i van njenih granica. Zahvaljujem se članovima UNS-a koji su primetili moju borbu za pomeranje granica novinarskih sloboda i u tom smeru ću ih uvek podržavati. Međutim, moja moralna načela i ljudska savest ne dopuštaju mi da takvu časnu nagradu primim iz ruku čelnih ljudi UNS-a, koji su se u nedavnim vremenima dokazivali kao oni koji su slavili zločine, razaranja i okupaciju Vukovara", kaže Latin.

Predsedsnik UNS-a Nino Brajović za B92 kaže da to udruženje daje nagrade onima koji su ih zaslužili, bez obzira na to da li će ih oni primiti i kako misli da je na Latina izvršen pritisak da ne primi nagradu.

"UNS ne neguje standarde ratnog huškanja, niti ih ja negujem, ni danas, ni pre 15 godina, kada sam radio na RTS-u, a Denis Latin na HRT-u. Ono što je Izvršni odbor UNS-a doneo kao odluku jeste nagrada za nešto što Latin radi danas i godinama i po oceni mnogih novinara dobro radi", kaže Brajević.

"Dalo bi se postaviti pitanje kako je Latin radio pre 16 godina, a to nije nešto što treba da bude razlog da se osporava ono što danas radi, a to je, po našem mišljenju, širenje slobode medija", kaže on.

Odluku Latina da odbije nagradu Udruženja novinara Srbije podstakao je Blog B92, na kom je objavljen tekst novinara Srđana Kusovca o profesionalnom delu Nina Brajevića, predsednika UNS-a i nekadašnjeg izveštača Radiotelevizije Srbije iz osvojenog Vukovara 1991.

Na Kusovčevom blogu objavljeni su i snimci Brajovićevih ratnih reportaža s vukovarskog ratišta.

Tekst Srđana Kusovca, koje su preneli hrvatski Večernji list i Internet-portal Index.hr, kao i snimke reportaža, možete videti ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.