Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaštititi Dečane"

Beograd -- Sanda Rašković-Ivić od šefa UNMIK-a Joakima Rikera traži da spreči oduzimanje nepokretne imovine koja pripada manastiru Visoki Dečani.

"Koordinacioni centar je ozbiljno zabrinut i žali zbog vesti da Privremene institucije samouprave na Kosovu i UNMIK sprovode sudske odluke usmerene na oduzimanje nepokretne imovine koja pripada manastiru", stoji u pismu Sande Rašković-Ivić.

Sanda Rašković-Ivić smatra da se u okviru pregovora o budućem statusu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pokrajine vode pregovori i o srpskoj kulturnoj i crkvenoj baštini na Kosovu.

"Zahtevamo da upotrebite svoja ovlašćenja iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i obustavite svaki sudski ili administrativni postupak usmeren na oduzimanje imovine manastiru Dečani", navodi ona.

"Smatramo da nije neophodno da vas podsećamo da Srbija neće priznati, niti prihvatiti, bilo kakvu odluku usmerenu na oduzimanje imovine koja pripada srpskim manastirima na Kosovu", navela je Sanda Rašković-Ivić.

Ona je navela da je manastir Visoki Dečani "dragulj srpske kulture i duhovnosti" i da je uvršten na listu svetske kulturne baštine Uneska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.