Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita bespravne gradnje u "Uvcu"

Beograd -- Direktorka Zavoda za zaštitu prirode optužila je Velimira Ilića da ne sprečava nelegalnu gradnju u rezervatu Uvac.

Prema rečima direktorke Zavoda Lidije Amidžić, Vlada Srbije je 28. decembra 2006. donela odluku kojom je Ilićevo ministarstvo zaduženo za mere za sprečavanje protivpravne gradnje u nacionalnim parkovima. Ona je potvrdila da se u rezervatu Uvac nalaze 192 bespravno izgrađena objekta, da u rezervatu Golija-Studenica ima 350 bespravno podignutih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekata, na Tari 267, Fruškoj gori 160 i Kopaoniku 125.

"Divlja gradnja na koju smo mi reagovali, vezano za Specijalni rezervat prirode Uvac, i zbog koje reagujemo godinama, vezano za sva ostala prirodna dobra na kojima nema sankcionisanja divlje gradnje, je jedan od elemenata ozbiljne degradacije prostora. Nije to samo uzurpiranje prirodnih ekosistema, nego je i problem zagađenja vezano za komunalne-otpadne vode. Mi nismo protiv vikendica tamo gde je to uređeno planskim aktima i gde one ne mogu da ugroze prirodu. Tamo gde su veoma značajni delovi prirode tražimo od države da sprovede zakone koje je i sama donela", kaže Amidžićeva.

Građevinska inspekcija nedavno je donela odluku o rušenju 192 bespravno izgrađena objekta na Zlatarskom jezeru, s tim da vlasnici imaju rok do 30 dana za uklanjanje bespravno sagrađenih objekata, nakon čega bi, kako je objašnjeno, Ministarstvo za infrastrukturu trebalo da izda naloge za rušenje.

Međutim, ministar Velimir Ilić je u petak saopštio da, i pored odluke inspekcije, ti objekti neće biti rušeni, već je vlasnicima samo naloženo da srede sisteme otpadnih voda.

Danas ni u Državnom sekretarijatu za urbanizam i građevinarstvo ni u Republičkoj građevinskoj inspekciji nisu bili raspoloženi da kažu dokle se došlo sa rešavanjem pitanja bespravne gradnje u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.