Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedao Evropski parlament mladih

Novi Sad -- Srednjoškolci tokom vikenda u Novom Sadu simulirali rad Evropskog parlamenta i drugih institucija Unije.

Kada bi Evropski parlament mladih, čije je trodnevno zasedanje završeno u Novom Sadu, mogao da odlučuje o evropskoj politici, vest dana glasila bi da je Srbija potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom, da je Hrvatska primljena u EU, a da je Turska odbijena jer još nije dostigla postavljene standarde.

Oko 160 srednjoškolaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz regiona i Nemačke okupilo se tokom vikenda u Novom Sadu, gde su simulirali rad Evropskog parlamenta i drugih institucija Unije. Mladi su, predstavljajući države EU i zemlje koje žele da postanu njeni članovi, tokom tri dana pokušavali da nađu način kako se državama koje teže učlanjenju u Uniju može omogućiti da to i učine.

Iako je to bila samo simulacija, poslanici Evropskog parlamenta mladih uspeli su da kroz pregovore i dogovore ostvare cilj, a kažu da bi i političari mogli da se ugledaju na njih.

Iako je sve delovalo kao igra, od pojedinih političara se posle zasedanja Evropskog parlamenta mladih moglo čuti da su mladi parlamentarci posao zaista ozbiljno odradili.

"Rekao bih da ti mladi bolje poznaju funkcionisanje institucija EU, a imaju i primeren stepen tolerancije, koji nedostaje mnogim našim političarima", rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Da sve nije bilo samo igra, pokazuje i činjenica da je zasedanju Evropskog parlamenta mladih prisustvovala i Doris Pak, odbornica Evropskog parlamenta zadužena za Zapadni Balkan.

"Ja, naravno, nisam prvi put u Novom Sadu, dolazim često, a rado sam se odazvala i pozivu da prisustvujem sednici Evropskog parlamenta mladih jer mislim da nije nebitno što se zasedanje održava baš u tom gradu i u Srbiji, koja je veoma bitna za Evropu i EU. Mislim da je važno da mladi dobiju osećaj da Evropa jeste njihova budućnost i da će se političari zalagati da se to i ostvari", rekla je Doris Pak.

Na kraju zasedanja šest mladih parlamentaraca je na tomboli osvojilo putovanje u EU, gde će moći još bolje da se upoznaju sa evropskim institucijama i načinom njihovog funkcionisanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.