Izvor: B92, 29.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaseda Parlamentarna skupština SE

Strazbur, Pariz -- U Strazburu počelo je jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Zbog situacije u Gruziji odložena je debata o dva nacrta izveštaja o Srbiji.

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odlučili su, na početku zasedanja, da se debata o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini i položaju Rumuna u Srbiji nađu na dnevnom redu u sredu, dok će se rasprava o napretku reformskih procesa u Srbiji odložiti za sledeće zasedanje u januaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2009.

Na konferenciji za novinare u Strazburu, predsednik Parlamentarne skušptine Saveta Evrope Luis Marija de Puč objasnio je da je Biro Saveta Evrope odlučio da zbog hitnosti situacije na dnevni red uvrsti stanje u Gruziji.

"Događaji u Gruziji i rat u toj zemlju duboko su me zabrinuli. Sve što se tamo događa u suprotnosti je sa principima SE", rekao je De Puč.

On je dodao da zbog toga neće biti debate o izveštajima koji se odnose na Srbiju već da će one biti pomerene za zasedanje u januaru sledeće godine.

Parlamentarci 47 zemalja članica SE trebalo je da se izjašnjavaju o nacrtu rezolucije Odbora za monitoring o ispunjavanju obaveza Srbije prema toj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, čiji je član od 2003. godine.

Izvestioci odbora Šarl Gorens i Andreas Gros ocenili su u izveštaju da je neophodno da Srbija omogući bolje funkcionisanje demokratskih institucija i da do kraja sprovede reforme pravnog sistema, kao i da ispuni preostale obaveze prema Haškom tribunalu.

Srbija se poziva i da nastavi saradnju s međunarodnom misijom UN na Kosovu i organizuje otvoreni politički dijalog o situaciji u južnoj pokrajini.

Na dnevnom redu Skupštine trebalo je da bude i nacrt rezolucije o nacionalnim manjinama u Srbiji, čiji je autor Nemac Jirgen Herman iz Odbora za pravna pitanja i ljudska prava.

Srbija se poziva da nastavi napore radi poboljšanja položaja nacionalnih manjina i da "preduzme sve neophodne mere kako bi se izbeglo izbijanje novog međuetničkog nasilja".

Puč: Potrebna kritika

Predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Luis Marija de Puč izjavio je da ta panevropska organizacija ne sme da se uzdrži od kritike u vezi sukoba između Rusije i Gruzije.

"Savet Evrope ne sme da se uzdrži od kritike, već mora najstrože da osudi sve što smatra kršenjem svojih principa i vrednosti", rekao je Puč na konferenciji za štampu uoči otvaranja jesenjeg zasedanja PS SE u Strazburu.

On je pozvao na "opreznost i političku viziju" u traženju rešenja za izlazak iz krize, jer sukob između Gruzije i Rusije "ima ozbiljne posledice, ne samo za ove dve zemlje, već i za čitav region".

Kriza između dve zemlje dominiraće jesenjim zasedanjem PS SE, koje je počelo danas i trajaće do petka, 3. oktobra.

Izveštaj o sukobima

Rusija i Gruzija su odgovorne za ratne zločine, koji su, prema oceni misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, počinjeni tokom sukoba u Gruziji, izjavio je Luk van den Brand, autor izveštaja o ovom sukobu.

Belgijski poslanik, koji je predvodio misiju PS SE koja je prošle nedelje posetila Rusiju i Gruziju, rekao je na konferenciji za štampu u Strazburu da su obe strane odgovorne za kršenje osnovnih ljudskih prava, i da njihovi "ciljevi nisu bili samo vojni".

Brand je situaciju nazvao "tragičnom" i istakao da je do humanitarne tragedije i velikih razaranja došlo s jedne strane zbog bombardovanja, a sa druge strane, kao rezultat akcija onih koji su preuzeli kontrolu u Abhaziji i Južnoj Osetiji posle petodnevnog rata u avgustu.

On je optužio ruske mirovne snage da su "odvratile pogled" od etničkog čišćenja sa kojim su bili suočeni u separatističkim gruzijskim regionima.

Navodeći da je direktna posledica rata oko 60.000 izbeglica, šef delegacije PS SE je rekao da je oko 10.000 izbeglo i pre izbijanja sukoba.

On je poručio da ovakvo stanje stvari "ne može da bude tolerisano", jer "postoje drugi regioni u kojima su zamrznuti konflikti" zbog čega je potrebno da Savet Evrope pošalje "jasnu poruku".

Nazivajući sukob između Rusije i Gruzije "situacijom bez presedana", ovaj parlamentarac je pozvao PS SE da pokloni "punu pažnju" ovoj krizi. "Ne možemo da se prema ovoj situaciji odnosimo kao prema 'uobičajenom poslu'", rekao je Brand.

U memorandumu koji je objavljen ranije u toku dana i na osnovu koga će se tokom nedelje voditi rasprava u okviru jesenjeg zasedanja PS SE, predlaže se pokretanje nezavisne međunarodne istrage koja bi utvrdila okolnosti pod kojima je izbio sukob.

"Naše mišljenje je da rat nije počeo 7. avgusta već da je rezultat međusobnih provokacija koje su mu prethodile", rekao je belgijski poslanik, navodeći da su se predstavnici ruske Dume, kao i vlasti u Gruziji, složili da daju doprinos ovoj istrazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.