Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan pred Rigu

Brisel -- Srpska vlada dobro zna koji su uslovi za ulazak Srbije u Partnerstvo za mir, kaže Jap de Hop Shefer.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer je rekao da su poznata merila za ulazak u Partnerstvo za mir: "Veoma bih voleo da čujem mnogo više snažnih poruka iz Beograda oko hapšenja Ratka Mladića. Još nisam čuo nekog vodećeg srpskog političara da javno kaže: mišljenja sam da Ratko Mladić mora biti uhapšen i prebačen u Tribunal".

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Atlantskog saveza je kazao da je šefu srpske diplomatije Vuku Draškoviću rekao da atlantski saveznici raspravljaju o sadržaju zajedničkog saopštenja u Rigi i da Drašković i srpska vlada dobro znaju koji su uslovi za ulazak Srbije u Partnerstvo za mir, kao i da se to nije promenilo.

Na pitanje zašto Crna Gora ne može ući u partnerstvo za mir sama a ne u paketu sa Srbijom i Bosnom, Shefer je uzvratio: "Ne treba istrčavati pred rudu".

On je kazao da se još razgovara o tome kakvi će biti ohrabrujući signali za zemlje kandidate za ulazak u članstvo NATO-a, Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju.

Na pitanje da li će biti potrebno da se na Kosovu stave u pripravno stanje snage KFOR-a tokom izborne kampanje u Srbiji, i pošto izaslanik UN-a podnese predlog za status Kosova, Shefer je uzvratio da je KFOR u stalnom pripravnom stanju da bi zaštitio većinu i manjinu, i da bi predupredio svako remećenje bezednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.