Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad za izbore u Srbiji?

Beograd -- Zapadne diplomate demokratskim strankama u Srbiji signaliziraju da izbore treba održati pre rešenja statusa Kosova.

Liderima demokratskih stranaka u Srbiji iz zapadnih diplomatskih krugova signalizirano je da bi bilo dobro da izbori u Srbiji budu održani pre utvrđivanja konačnog rešenja za status Kosova, piše Politika. "Ideja je sprečiti scenario po kom Kosovo stiče nezavisnost, a u Srbiji na vlast dolaze radikali", navodi list.

List piše da bi izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo očekivati na proleće - ako zapadni političari, među njima i zvaničnici iz SAD koji lobiraju za tu ideju, pridobiju vlasti u Srbiji - a do tada bi, prema signalima koji ovih dana stižu u Beograd, bilo odloženo i odlučivanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. List ocenjuje da je to i objašnjenje za iznenadno odbijanje Martija Ahtisarija da govori o statusu Kosova, iako je beogradski pregovarački tim to od njega počeo da traži još pre nekoliko nedelja. "Takav preokret niko nije očekivao, jer je ranije situacija bila upravo obrnuta, odnosno Zapadu se žurilo, a Srbi su oklevali. Zapadni krugovi sada računaju da jedino izbori koji se održe pre kraja pregovora o Kosovu mogu da spreče dolazak radikala na vlast u Srbiji. Nepovoljno rešenje pregovora po srpsku stranu uzima se kao izvesno", prenosi list i dodaje kako diplomate veruju da bi snage u Srbiji koje oni smatraju demokratskim pobedu mogle da odnesu jedino ako izbori budu održani pre nego što se završi kosovska priča. "Drugim rečima, Zapad želi da obezbedi stabilnu i demokratsku vlast u Srbiji i posle donošenja rešenja za status Kosova", piše Politika.

Politika saznaje da se u diplomatskim krugovima, na predlog Londona, razrađuje opcija po kojoj bi Rezolucija 1244, koja Srbiji garantuje suverenitet na Kosovu, bila zamenjena novom, u kojoj se ne bi pominjala nezavisnost. Time bi bila izbegnuta opasnost da Rusija stavi veto, a pojedinačnim državama bila bi otvorena vrata za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.