Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad razmatra nove mogućnosti

Britanski analitičar i stručnjak za Balkan Tim Džuda izjavio je da zapadne diplomate u ovom trenutku razmatraju nove mogućnosti rešenja za Kosovo, ali da o njima zasada ne postoji konsenzus među članicama Evropske unije.

U autorskom tekstu za prištinski "Ekspres" Džuda je podsetio da je tokom proteklih par nedelja postalo jasno da bi Rusija stavila veto na rezoluciju UN koja bi vodila nezavisnosti Kosova. Džuda takođe smatra da je Vašington odustao od pretnje bilateralnim priznavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezavisnosti Pokrajine, bez čekanja na rezoluciju Saveta bezbednosti, zbog insistiranja diplomata EU da misija Unije ne može da zameni UNMIK bez rezolcije UN. Sada se unutar Evropske unije javlja niz novih pitanja o tome kojim putem treba dalje ići, a kao jedna od mogućnosti razmatra se da li bi EU trebalo da podrži strategiju donošenja rezolucije u dve faze, piše britanski analitičar.

Prema njegovim saznanjima, u prvoj fazi rezolucijom bi misija UN bila zamenjena misijom EU i međunarodnom civilnom kancelarijom (ICO), a kroz godinu dana bila bi obavljena revizija, uz procenu da bi, kako se nadaju, Rusija tada pristala na suverenitet Kosova. Džuda kaže da su mišljenja o ovakvoj strategi u Briselu podeljena. Dok jedni misle da je to prilika da se kod kosovskih Albanaca ostavi utisak napretka u procesu određivanja statusa Kosova, drugi ocenjuju da ovakav pristup podrazumeva ozbiljne teškoće. Prema njima, ukoliko bi EU došla na Kosovo da podrži ono što bi u stvari bio nastavak status kvo, misija bi rizikovala da doživi neuspeh, jer bi delovala u okruženju nezadovoljstva i neprijateljske atmosfere. To su samo neke među različitim idejama koje se trenutno razmatraju, ističe Džuda dodajući da je jedan evropski diplomata nedavno rekao da bi "bio srećan kada bi među 27 članica postojale samo dve ideje".

U tom smislu u tekstu se prenosi i izjava Boruta Grgića, savetnika premijera Kosova Agima Ccekua, da na Kosovu "nije problem strpljenje Albanaca, već raspad zapadnog konsenzusa". "Više se ne vidi jasno svetlo na kraju tunela. Nadam se da će Evropljani i Amerikanci ostati čvrsti kao što su to Rusi. Imali smo Ahtisarija, ali sada mi se čini da smo se vratili na početak sa 27 različitih glasova", rekao je Grgić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.