Zapad odbio predlog Rusije za pregovore

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad odbio predlog Rusije za pregovore

Rusija je na zatvorenom delu sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu ponovo detaljno objasnila koncepciju „mape puta" za Kosovo, rekao je posle sednice ruski predstavnik pri UN Vitalij Čurkin. On je istovremeno naglasio da bi taj akcioni plan morao biti potkrepljen pregovorima čiji potencijal ni izdaleka nije iscrpljen.

Rad trojke je doneo određeni napredak, a tokom pregovora Beograd je izneo više „veoma kreativnih predloga, koji su smanjili razlike među stranama", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocenio je on.

Čurkin je odbacio optužbe da Rusija svojim stavom u Savetu bezbednosti nastoji da „zamrzne" stanje u južnoj srpskoj pokrajini. „Mapa puta ne zamrzava stanje, nego baš ima za cilj da stvari pokrene unapred i da im novu dinamiku", istakao je ruski diplomata.

Međutim, kako „Blic" saznaje u Moskvi, zasad nema nagoveštaja da zapadne zemlje prihvataju ideju „mape". Reč je o kompleksu preciznih mera, razrađenih po etapama od, recimo, tri meseca. One određuju dinamiku napredovanja u rešavanju blokova pitanja, uz čitav niz stimulansa za strane. Sličan pristup „mape puta" za Bliski istok dao je pozitivne rezultate. Kako objašnjavaju u Moskvi, uslov za ozbiljan rad na „mapi" je da se prihvati nastavak pregovora, što zasad nije slučaj, jer i Zapad, i Priština insistiraju da su mogućnosti pregovora iscrpljene.

Savet bezbednosti UN razmotrio je preksinoć izveštaj o stanju na Kosovu, koji su načinili generalni sekretar UN Ban Ki Mun i njegov izaslanik, šef Unmika Joakim Riker, ali je rasprava, prema očekivanju, skrenula u pravcu rešavanja statusa, uz neslaganje Rusije i Zapada oko tog pitanja. Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je SB da donese odluku o nastavku pregovora. Tadić je upozorio da bi jednostano priznavanje nezavisnosti Kosova bilo presedan i da niko nema pravo da destabilizuje Srbiju i Balkan brzopletim i jednostranim odlukama, koje bi imale nepredvidive konsekvence i za druge regione sa problemima etničkog separatizma.

Moskva je zabrinuta ocenama koje sadrži izveštaj generalnog sekeratara UN o „mogućem naglom pogoršanju situacije na Kosovu", izjavio je zvanični predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin. Kaminjin navodi da je diskusija u SB o izveštaju generalnog sekretara UN „potvrdila razliku u oceni rada UNMIK-a i dalje postojanje dubokih nesuglasica u svetu u odnosu na to kako rešavati problem budućeg statusa".

Ruska delegacija je izrazila „duboku zabrinutost" nedovoljnim naporima misije u realizaciji standarda za Kosovo i ključnih odredbi rezolucije 1244. Kaminjin je naveo da u Savetu bezbednosti i dalje ostaje ruski predlog o nastavku pregovora.

Vitalij Čurkin je rekao i da bi završetak izbornih ciklusa na Kosovu i u Srbiji, mogao dati novi impuls pregovorima i traženju kompromisnog rešenja. On je izjavio je da će naredna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji biti održana u bilo kom trenutku, kada to bude neophodno.

Američki ambasador pri UN Zalmaj Kalilzad je izjavio da „danas nije bio dan za raspravu o statusu Kosova", jer je rasprava o tome blokirana još u decembru, naglašavajući da Zapad „zna u kojem će se pravcu stvari odvijati". Kalilzad je, pak, poručio Beogradu da Zapad „čuje i poštuje stav srpskih vlasti", pozvavši Srbiju da „deluje mudro" uprkos problemima koji će bez sumnje nastati tokom procesa rešavanja statusa Kosova.

„Pružamo Srbiji ruku prijateljstva. Istorijski gledano, oduvek smo imali dobre odnose i želimo da se oni i nastave", rekao je Kalilzad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.