Zaokružen proces pomirenja

Izvor: Akter, 16.Apr.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaokružen proces pomirenja

Premijer Vučić e izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, koju nesebično pruža

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover saglasili su se danas da su politički odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od značaja za obe zemlje, da je napravljen suštinski pomak u prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti i zaokružen proces istorijskog pomirenja.

"Veoma poštujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << mađarsku nacionalnu manjinu i ona je, kao i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj, most za saradnju dveju zemalja", izjavio je Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

On je izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, koju nesebično pruža i kroz razmenu iskustava iz svog pregovaračkog procesa i kroz stručnu pomoć našem pregovaračkom timu.

Vučić i Kover su razmotrili i mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje, kao i saradnje na ostvarenju energetske bezbednosti dveju zemalja.

Konstatovano je da nisu iskorišćeni svi potencijali i da će najavljena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, uz pomoć kineskog kapitala, a za koju je upravo završena studija izvodljivosti, dati dodatni podsticaj.

Kover je istakao da postoji velika zainteresovanost mađarskih kompanija za privatizaciju srpskih preduzeća.

U razgovoru je postignuta saglasnost da se sledeće godine obeleži 560 godina od zajedničke borbe protiv Turaka pod vođstvom Sibinjanin Janka, kao i da se osnuje zajednička fondacija o ličnostima koje su pozitivno obeležile zajedničku istoriju Mađarske i Srbije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.