Izvor: B92, 04.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Sužen prostor za UNMIK

Beč, Moskva -- Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da ta misija više nije u mogućnosti da u potpunosti primenjuje svoje nadležnosti.

On je, obraćajući se Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beču, rekao da UNMIK nema instrumente da primenjuje svoja prava prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Zanjer je ponovio da albanska većina ne privata primenu njegovih ovlašćenja, pozivajući se samo na Ustav Kosova kao dokument iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojeg proističu sva prava, dok UNMIK, formalno, i dalje mora da sprovodi mandat prema Rezoluciji 1244.

Italijanski diplomata je podvukao da UNMIK može da obavlja svoje nadležnosti samo ukoliko sve strane to prihvate.

Kada je reč o kosovskim Srbima, Zanijer je ukazao da oni ne prihvataju saradnju s prištinskim vlastima, već samo sa UNMIK-om.

On je ocenio da promene kroz koje prolazi UNMIK, "zbog statusnog razilaženja", predstavljaju šansu i izazov za OEBS - šansu zato što će OEBS biti u prvim redovima što se tiče nadgledanja, savetovanja i podizanja uzbune ukoliko je to potrebno.

Zanijer se založio za veću ulogu OEBS-a na celoj teritoriji Kosova ističući da bi trebalo ponovo proceniti aktivnosti te organizacije na terenu. U sferi novih realnosti, podvukao je italijanski diplomata, potrebno je proceniti novu ulogu misije OEBS-a koja je važna u tranzicionom periodu.

"Uloga OEBS-a postaće još važnija, posebno na terenu, i to ne samo u popunjavanju mogućih rupa, već, što je bitnije, u osiguranju dostignuća koje smo postigli zajedno", istakao je on.

Misija OEBS-a na Kosovu je najveća misija te organizacije i broji oko 800 službenika.

Zanijer je ocenio da OEBS ima prednosti kao što je neutralnost, centralni prilaz i decentralizovana mreža regionalnih kancelarija, ukazujući da je je ta organizacija već dala važan doprinos u primeni Rezolucije 1244.

On je dodao da UNMIK razmatra i jačanje zajedničkih aktivnosti sa OEBS-om u oblasti zaštite prava manjina i povratku raseljenih lica.

Azimov: Kritika rekonfiguracije UNMIK-a

Stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Anvar Azimov je kritikovao na sednici OEBS-a u Beču pokretanja procesa rekonfiguracije UNMIK-a na Kosovu bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i mimo volje Srbije, rekavši da je time prekšena Rezolucija 1.244.

"Bilo kakva reorganizacija međunarodnog prisustva na Kosovu ne treba da protivreči Rezoluciji 1.244 SB UN, a sporazum o predaji vlasništva UN nelegalno raspoređenoj misiji Evropske unije, potpisan 18. avgusta, krši navedenu rezoluciju", rekao je Azimov je na sednici Stalnog saveta OEBS-a u Beču.

On je naglasio da su mandati prisustva OEBS i UN na Kosovu određeni Rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.godine, "a ne željama pojedinih država-učesnica".

"Uvereni smo da ta rezolucija u punoj meri zadržava svoju snagu", rekao je Azimov.

"Tavki samovoljni potezi još će više otežati realizaciju dmokratskih standarda koje je ustanovila međunarodna zajednica", istakao je Azimov.

"Smatram nedopustivim da se pod izgovorom reorganizacije Misije UN teži njenom odlasku iz srpskih enklava na jugu Kosova, kao i ograničenje njenog rada u drugim oblastima Pokrajine naseljenim Srbima", rekao je Azimov.

On je rekao da Rusija smatra da je neophodno nastaviti rad na izradi uzajamno prihvatljivog sporazuma između UN i Srbije o rekonfiguraciji prisustva UNMIK-a na Kosovu.

Ruski diplomata je ocenio da je stanje sa pravima nealbanskih nacionalnih zajednica u Pokrajini "daleko od zadovoljavajućeg".

On je naveo da ne postoje neophodni uslovi za povratak srpskih izbeglica i raseljenih lica na Kosovo, kao ni garancije za osiguranje prava etničkih grupa, uključujući i povratak prava vlasništva i slobodu kretanja.

Proces povratka na Kosovo unutrašnje raseljenih lica znatno je usporen, što potvrđuje skrivenu tendenciju ka izolaciji i netrpeljivosti koja se oseća na Kosovu, rekao je on.

"Samoproklamovane kosovske vlasti nastavljaju se samovoljom u odnosu na uzimanje zemlje i srpskog kulturno-religioznog nasleđa", rekao je Azimov, dodajući da zbog toga proklamovane parole o građenju multietničkog, verski tolerantnog društva, ostaju samo "na papiru".

"Odsustvo realnog napretka u osiguranju prava i bezbednosti nacionalnih zajednica, zajedno sa pokušajima nasilne integracije kosovskih Srba u kvazinezavisnu državu, samo će jačati nepoverenje i međuetničku napetost u Pokrajini", rekao je ruski diplomata, dodajući da je neophodno da misija OEBS, kao i UN, koncentriše glavne napore upravo u tom pra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.