Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrznuta evropska pomoć Radiodifuznom savetu

Beograd -- Predstavnik za štampu Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Đorđević potvrdio je u izjavi za Radio B92 da su ova komisija i Evropska agencija za rekonstrukciju zamrzle finansijsku pomoć u vrednosti od 300 hiljada evra za rad Saveta agencije za Radiodifuziju.

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać i ministar za kulturu i medije Branislav Lečić su od strane predstavnika ove dve evropske institucije obavešteni da se projekat, koji je dogovoren i potpisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 17. aprila, suspenduje, kaže Đorđević. Ostavke dva člana Radiodifuznog saveta i osporavanja same procedure i legitimiteta prilikom izbora nekih drugih članova dovele su do toga da Evropska komisija i Evropska agencija za rekonstrukciju preispitaju odluku o dodeljivanju novca, ističe u izjavi za B92 Aleksandar Đorđević. "Preispitivanje je došlo prvenstveno zbog toga što je sam zakon o radiodifuziji prekršen već na njegovoj prvoj primeni kada nije prošlo dovoljno vremena od trenutka kandidovanja određenih članova do momenta njihovog izbora. Ono što se čini još tužnije je što je zakon o radiodifuziji jedan od prvih zakona koji je nakon smene bivšeg režima u skladu sa principima EU i evropskog zakonodavstva. Međutim, došlo je do kršenja i mi u takvoj situaciji smatramo da novonastale okolnosti nama ne dozvoljavaju da u ovom momentu finansijskim sredstvima pomognemo ovo telo. Taj sporazum jeste potpisan, sredstva su obezbeđena kroz programe evropske agencije za rekonstrukciju i ona su trenutno stavljena 'na led' dok se sa pravnog stanovišta situacija sa Radiodifuznim savetom ne bude razrešila na zadovoljavajući način", kaže Đorđević. U izjavi za Radio B92, ministar Branislav Lečić kaže da još nije obavešten o odluci evropskih institucija.

Reagujući na neuspešno zasedanje parlamenta državne zajednice na kome zbog nedostatka kvoruma ponovo nije razmatran Akcioni plan, predstavnik za štampu Evropske komisije u SCG Aleksandar Đorđević je u izjavi za Radio B92 istakao: "Evropska komisija je sa žaljenjem primila vest da parlament državne zajednice SCG ponovo nije uspeo da obezbedi kvorum i da usvoji Akcioni plan. Ono što donekle ohrabruje je nastojanje predsednika parlamenta, g. Mićunovića, i drugih funkcionera da obezbede kvorum za novu sednicu".

Iz Evropske komisije poručuju da ukoliko Akcioni plan bude usvojen tokom ove nedelje, 1. septembra bi mogla da počne izrada Studije o izvodljivosti. Đorđević ističe da problemom poslaničke nediscipline treba da se bave partijski lideri i ljudi koji rukovode ovom zemljom. "Na njima je da obezbede adekvatnu većinu kao što su to učinili prilikom usvajanja akcionog plana u Parlamentima članica državne zajednice i Evropska Komisija očekuje da to u najkraćem roku i bude učeinjeno", istakao je Đorđević u izjavi za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.