Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamerke zbog kašnjenja izrade novog Ustava Srbije

Beograd -- Pravni stručnjaci, učesnici godišnjeg skupa politikologa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izrazili su u petak uveče nezadovoljstvo kašnjenjem izrade novog Ustava Srbije, dok su članovi Ustavne komisije ocenili da za to postoje objektivni razlozi. Pojedini učesnici skupa kritikovali su i rešenje prema kojem je za usvajanje novog Ustava u Skupštini Srbije neophodna podrška svega 126 od ukupno 250 poslanika. Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će novi Ustav biti "kratkog veka", jer će biti "opterećen nedostatkom legalnosti", budući da ga neće donositi ustavotvorna skupština, već prosta većina od ukupnog broja poslanika Skupštine Srbije.

I stručnjak za ustavno pravo Pavle Nikolić zamerio je predstavnicima vlasti što sa zakašnjenjm rade na izradi najvišeg pravnog akta. Nikolić je rekao da "5. oktobar (2000) nije smeo da bude samo puka smena političkih partija na vlasti, već radikalna i revolucionarna promena vlasti, režima i poretka, a uslov za to je bilo donošenje novog ustava i Srbije i Jugoslavije". Nove demokratske vlasti trebalo je odmah da stave van snage oba ustava i potom usvoje ustavne akte koji bi funkcionisali do donošenja novih ustava, rekao je on.

Povodom kritika zbog prekoračenja rokova predvidjenih Zakonom o načinu i postupku promene Ustava Srbije, član Ustavne komisije i funkcioner Demokratskog centra Stevan Lilić rekao je da su ti rokovi opravdano probijeni, jer se Ustav piše u društvenim prilikama koje se, kako je rekao, "mogu nazvati vanrednim". Lilić je rekao da Ustav mora imati jasnu orijentaciju i da nije problem koncipirati ga u tehničkom pogledu, već je ključna njegova vrednosna komponenta. Stručni savetnik iz Demokratske stranke Srbije u Ustavnoj komisiji Zoran Lončar rekao je da će sporna pitanja u izradi novog ustava biti izbor i odgovornosti predsednika, kao i teritorijalna organizacija vlasti. Lončar je rekao da donekle može da se složi s predstavnicima vlasti u Ustavnoj komisiji da su vanredne prilike opravdanje za prekoračenje rokova za izadu Ustava. Istovremeno, Lončar je kazao da "izlaz iz vanredne situacije nije novi Ustav, već vanredni parlamentarbni i predsednički izbori".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.