Zakonom zabranjena nacistička obeležja

Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonom zabranjena nacistička obeležja

Ministar policije Ivica Dačić i Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dogovorili su se juče da u ponedeljak formiraju radnu grupu koja će raditi na donošenju novog zakona o zabrani nacističkih skupova i obeležja, saznaje „Blic".

U radnoj grupi biće predstavnici ministarstava i istoričari, čija će pomoć biti značajna za utvrđivanje najbitnijih datuma nacističkih grupa, kao što su Hitlerov ili Gebelsov rođendan. Radna grupa stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tačno će utvrditi datume kada bi ovakve grupe mogle da se okupljaju i deluju na ulicama. Organizovanje nacističkih skupova biće krivično kažnjavano, a pripadnici MUP-a Srbije će svako okupljanje nacističkih grupa, bilo da je prijavljeno ili ne, odmah razbiti. Takođe, svaka osoba koja bude uzvikivala fašističke parole ili isticala fašistička obeležja biće krivično gonjena.

Uprkos policijskoj zabrani, 11. oktobra u centru Beograda sukobile su se dve grupe protestanata - antifašisti i neonacisti. Skup koji je proglašen visokorizičnim na sreću je završen bez većih posledica i tada su privedene 34 osobe zbog bacanja baklji, kamenja i flaša na demonstrante antifašističkog mitinga i na policiju. Tada se nekoliko desetina članova organizacija „Obraz" i „1389" pridružilo protestu pristalica Radovana Karadžića, koji traje već 82 dana, izazvavši manje incidente koje je policija brzo ugušila. Demonstrante i ulice Beograda čuvalo je više od 2.500 pripadnika policije i Žandarmerije u opremi za brza dejstva, koji su sve vreme držali jak kordon oko demonstranata u protestnoj šetnji od Vasine ulice ka Terazijama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: U pripremi zakon o zabrani neonacističkih skupova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da se sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem dogovorio da se formira radna grupu koja će raditi na pripremi predloga novog zakona o zabrani neonacističkih skupova i obeležja..."To...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić o zabrani nacističkih skupova

Izvor: B92, 25.Okt.2008

Beograd -- Ivica Dačić dogovorio se s ministrom za državnu upravu Milanom Markovićem o formiranju radne grupa za pripremu predloga zakona o zabrani neonacističkih skupova... "To nije samo pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova, to je i političko pitanje. Mislimo da taj zakon možda i nije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.