Zakonom protiv nacističkih simbola

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonom protiv nacističkih simbola

Isticanje nacističkih simbola biće kažnjivo, a rešenja koja smo predložili neće biti podložna zloupotrebama, tvrde u LSV-u

Predlog zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i o zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja treba uskoro da uđe u skupštinsku proceduru, a pravni timovi Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je inicijator ideje, trenutno usaglašavaju njegovu konačnu verziju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kako je za „Politiku” izjavila portparol LSV-a Aleksandra Jerkov, osim potrebe da borba protiv delovanja profašističkih i neonacističkih grupa u Srbiji konačno dobije svoju zakonsku potporu, donošenje pomenutog zakona neophodno je i da bi se izbegla zloupotreba propisa koji se tiču zabrane isticanja nacističkih obeležja, što se poslednjih dana događa u Hrvatskoj.

Naime, pravu buru u Hrvatskoj izazvalo je pojavljivanje fotomontaže premijera Iva Sanadera kao nacističkog vođe u albumu grupe posetilaca popularnog internet-sajta Fejsbuk.

– Budući da poznajem jednog od tvoraca grupe na Fejsbuku na kojem je objavljena Sanaderova fotomontaža, mislim da se zabrana isticanja nacističkih obeležja u Hrvatskoj trenutno koristi za progon političkih neistomišljenika – rekla je Aleksandra Jerkov. Ona je objasnila da su se upravo zbog mogućnosti takvih zloupotreba DS i LSV saglasili da se ova oblast u Srbiji reguliše posebnim zakonom.

– Bilo je ideja da se organizovanje skupova i isticanje neonacističkih simbola uredi izmenama Zakona o udruženjima građana, kao i Krivičnog zakonika. Međutim, ova oblast je vrlo osetljiva i za njeno uređenje nam je potreban poseban zakon – kazala je Aleksandra Jerkov.

Predlogom novog zakona zabranjuju se „manifestacije, isticanje simbola ili bilo kakvo drugo delovanje pripadnika i pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja i propagiranje ideja i delatnosti takvih organizacija”. Ukoliko neko registrovano udruženje ili organizacija u toku svog „razvoja” pokaže pretenzije ka neonacističkoj ili fašističkoj ideologiji, predviđeno je njihovo brisanje iz registra. Ovaj dokument predviđa i zabranu proizvodnje, umnožavanjai širenja propagandnog materijala, simbola i obeležja kojima se može izazvati, podsticati ili širiti mržnja i netrpeljivost prema slobodnim opredeljenjima građana, rasna, nacionalna, ili verska mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju nacionalističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak.Zakonom bi,takođe, bila sankcionisana i proizvodnja, umnožavanje i širenje materijala i upotreba simbola kojima se opravdavaju ideje, radnje i postupci lica optuženih ili osuđenih pred Međunarodnim krivičnim tribunalom, ili lica osuđenih ili optuženih pred domaćim sudovima za krivična dela ratnih zločina. Za kršenje ovih zabrana fizička lica bi se mogla sankcionisati novčanom kaznom od 5.000 do 50.000, dok bi ako se utvrdi da je ta osoba pripadnik registrovane organizacije ili udruženja ta organizacija mogla da plati između 100.000 i 1.000.000 dinara.

--------------------------------------------------------

Za jedne sinonim holokausta, za druge simbol sreće

Pokušaj nemačkih političara da zakon ove zemlje prema kome se zabranjuje isticanje nacističkih simbola proširi na celu Evropsku uniju neslavno se završio. Predlogu Berlina usprotivili su se zvaničnici Velike Britanije, Danske i Italije pravdajući to „slobodom izražavanja” koja je utemeljena u zakonima tih država. U Britaniji su se čak čula mišljenja da sama zabrana neće doneti ništa, već da je mnogo važnije da se mlađe generacije nauče šta su bili nacizam i holokaust. Na inicijativu Nemačke reagovali su i hindu-pokreti u Evropi budući da u hindu i budističkoj religiji kukasti krst (svastika, vatreni krst) vekovima predstavlja simbol sreće, pa je njime ukrašena većina hramova i ulaza u kuće u Indiji.

Marko Albunović

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zakonom protiv nacističkih simbola

Izvor: B92, 03.Dec.2008, 02:37

Beograd -- Isticanje nacističkih simbola biće kažnjivo, a rešenja koja smo predložili neće biti podložna zloupotrebama, tvrde u LSV-u za Politiku... Predlog zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i o zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.