Zakonodavni odbor: Inicijativa LDP neosnovana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonodavni odbor: Inicijativa LDP neosnovana

BEOGRAD - Zakonodavni odbor Skupštine Srbije ocenio je danas da je sporazum između Rusije i Srbije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede u skladu sa Ustavom i da je inicijativa Libereno demokratske partije neosnovana.

Zakonodavni odbor u svom mišljenju, koje će narednih dana biti dostvaljeno Ustavnom sudu, predložiće najvišoj sudskoj instanci da odbije predlog za utvrđivanje neustavnosti sporazuma koji je sadržan u inicijativi LDP.

Zakon i poseban propis
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zakonodavni odbor stao je na stanovište da potpisani sporazum, predstvalja nesumnjivo međunarodni ugovor, koji je kao takav podložan oceni ustavnosti za koju je nadležan Ustavni sud.

U misljenju odbor ističe da su neosnovani navodi LDP da je direktnom prodajom većinskog učešća u kapitalu NIS-a povređena ustavna garancija o otvorenom i slobodnom tržištu.

Objašnjeno je da Ustav propisuje da se društvena svojina pretvara u privatnu pod uslovima, na način i u rokovim određneim zakonom, kao i da se sredstva iz javne svojine otuđuju pod zakonskim uslovima.

Zakonodavni odbor navodi da iz zakona o privatizaciji proizilazi da se uslovi i postupka prodaje državnog kapitala mogu definisati posebnim propisom, što je u konkretnom slučaju zakon o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Rusije o sardanji u oblasti naftne i gasne privrede.

Na zahtev Ustavnog suda

LDP je u septembru prošle godine Ustavnom sudu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi naftno-gasnog sporazuma, tvrdeći da su one u suporotnosti sa Ustvom Srbije.

U Skupštinu Srbije 27. decembra prošle godine stiglo je obaveštenje Ustavnog suda Srbije u kojem je zatraženo mišljenje o inicijativi LDP, podnetoj 15. septembra, a parlament ima rok od 45 dana za dostavljanje mišljenja.

Skupština Srbije potvrdila je 9. septembra energetski sporazum sa Rusijom, a predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su 24. decembra ugovore o prodaji NIS-a i političke garancije za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak izgradnje skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.