Zakoni ostali neusklađeni s Ustavom

Izvor: B92, 01.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakoni ostali neusklađeni s Ustavom

Beograd -- Rok za usklađivanje svih zakona u Srbiji sa novim Ustavom istekao je, a taj posao nije urađen.

Tačan broj zakona koje je do sada trebalo promeniti poslanici čak i ne znaju - i to ni oni iz vladajuće većine, ali ni oni opzicioni. Stručnjaci upozoravaju da ovo nije prvi put da se u Srbiji ovako nešto dešava i da se na taj način kompromituje opšti princip pravne sigurnosti.

Među stotinama zakona koji čekaju izmenu, kako bi bili u skladu sa važećim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ustavom, malaze se i Zakon o Narodnoj skupštini i Narodnoj banci.

Iako Ustavni zakon obavezuje da se taj posao završi do 31. decembra, to nije urađeno.

Zbog toga je Demokratska stranka Srbije uputila otovoreno pismo predsednici Skupštine, Slavici Đukić-Dejanović, u kome je upozoravaju da je grubo prekršila Ustav, kaže za B92 poslanik DSS-a Zoran Nikolić.

"U članu 15. jasno piše da je do 31. decembra potrebno uskladiti one zakone koji nisu u skladu sa Ustavom. Krajem juna meseca Skupština je izglasala odbor za Ustavna pitanja koji je nadležan za ovu materiju, a predsednik tog odbora je upravo Slavica Đukić-Dejanović”, kaže Nikolić.

"Nažalost, ona do danas nije ni sazvala konstitutivnu sednicu i na taj način pored Vlade Srbije koja nam te zakone nije ni dostavila niti nam je dostavila i jedan jedini predlog i predsednica narodne Skupštine, pa samim tim i Narodna skupština ugrožava kredibilitet i ustavni poredak ove države”, rekao je on.

Ustavni Zakon usvojen je u novembru 2006, a njime su, između ostalog, precizirani rokovi za izmene zakona.

Upravo u tom, kako kaže šefica poslanika Demokratske stranke, Nada Kolundžija, kratkom roku, leži i uzrok za još jedno kršenje Zakona.

"S obzirom na to da parlament Srbije mora da usvaja i druge zakone koji su vezani za mapu puta ka evropskim integracijama, kao i ratifikacije međunaordnih ugovora, taj rok bio je vrlo optimističan. Vrlo je bilo za neočekivati da će se moći do kraja poštovati rok iz Ustavnog zakona”, kaže Nada Kolundžija.

"Mislim da je prevashodno potrebno da se napravi spisak onih zakona čije usklađivanje je nužno, kako sprovođenjem tih zakona ne bismo bili u situaciji da kršimo Ustav", rekla je ona.

Nada Kolundžija kaže da je tako obiman posao mogao biti završen u roku jedino da je prvo donet novi Zakon o narodnoj skupštini i izmenjen poslovnik o radu, kako bi parlament bio efikasniji.

Profesorka Ustavnog prava Svetislava Bulajić kaže za B92 da sadašnja situacija za Srbiju nije novost, jer se tokom brojnih promena države često dešavalo da se zakoni ne usklade sa novim okolnostima.

Ona, međutim, upozorava da se na taj način kompromituje opšti princip pravne sigurnosti.

"Ako tako veliki broj zakona nije u skladu sa Ustavom, onda je jasno da se on ne može do kraja i dosledno sprovesti, pogotovo ako je još uvek evropski kurs nešto što dominira ustavnim i političkim životom Srbije. Mislim da je situacija otvorena i da će takva ostati jedno duže vreme, prosto nema mogućnosti da se taj rok produži, jer je ovo ipak ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije”, objašnjava Bulajićeva.

Svetislava Bulajić kaže da sada jedino preostaje mogućnost da Ustavni sud Narodnoj skupštini zvanično ukaže na nesprovođenje Ustavnog zakona.

Međutim, ona objašnjava da, pošto još nije donet Zakon o Narodnoj skupštini, nejasno je ko bi na tu inicijativu trebalo da reaguje i dodaje da je očigledno reč o još jednoj pravnoj praznini i vakuumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.