Zakon zaviruje u partijski džep

Izvor: B92, 17.Feb.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon zaviruje u partijski džep

Beograd -- Izmene u Zakonu o finansiranju političkih stranaka koje bi otežale kontrolu rada i finansiranja partija, neće biti prihvaćene, kaže Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde i Agencija za borbu protiv korupcije neće dozvoliti takve izmene.

Na okruglom stolu "Kako suzbiti korupciju", koji je u Beogradu organizovao Tanjug, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen je kazao da će Zakon o finansiranju stranaka uskoro biti na dnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redu Vlade.

"Došli smo do vrlo kvalitetnog zakona. Ako nije na današnjoj sednici Vlade Srbije, biće vrlo brzo", rekao je Slobodan Homen i istakao važnost primene tog zakona za suzbijanje korupcije.

Prema njegovim rečima, za donošenje svakog zakona, a naročito o finansiranju političkih stranaka koji je suštinski za borbu protiv korupcije, mora da postoji politička volja.

Homen je kazao da je izrada teksta tog zakona trajala godinu dana i da su konsultovane Evropska komisija i Savet Evrope.

Čupić: Zakon dobar, ali su kazne male

Predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić pozvao je sve poslanike Skupštine Srbije da se odgovorno ponašaju prema tom zakonu i upozorio ih da "ako ga obesnaže" treba da odgovaraju.

Zakon dobar, ali su kazne male - Čedomir Čupić (Beta)

Čupić je rekao da je novi zakon o finansiranju političkih partija dobar, ali da su kazne za prekršioce male.

Predložio je da zatvorske kazne za prekršioce budu od pet do osam godina, umesto predloženih - od tri meseca do tri godine.

Čupić smatra da je potrebno doneti jasne zakone, smanjiti rizik od koruptivnih radnji i pooštriti kaznenu politiku.

Prema rečima Čupića, najopasnija je politička korupcija, jer omogućava sve ostale oblike korupcije.

"Kod nas je korupcija obavila veliki posao, jer su ljudi ucenjeni, u partijama, u parlamentu, izvršnoj vlasti, državnim organima", ukazao je Čupić i ocenio da bi otvaranje dosijea omogućilo oslobađanje od tih ucena.

"Agencija izvršava nadležnosti u celini"

Direktorka Agencija za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da ta agencija svoje nadležnosti u celini izvršava, ali da će rezultata biti tek za određeno vreme.

Ona je rekla da je preventiva prevashodna nadležnost te agencije i prevencija mora da pokaže rezultat, uz neophodno angažovanje svih.

Markovićeva je navela da Agencija ne može u prvoj godini funkcionisanja da ispuni sva očekivanja u preventivnom delu.

Prema njenoj oceni, prevencija nije zanimljiva javnosti jer ne daje vidne rezultate brzo, već da je mnogo interesantnija pojava policije i Tužilaštva sa hapšenjem, akcijom i reagovanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.