Zakon po nalogu ugroženog ministra

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon po nalogu ugroženog ministra

BEOGRAD - Poslanici opozicionih stranaka nastavili su juče tokom načelne rasprave oštro da kritikuju predlog izmena Zakona o javnom informisanju, tvrdeći da je nedemokratski, necivilizovan i da guši slobodu medija! Ministar kulture Nebojša Bradić kao razloge za ove izmene naveo je naslove iz Kurira, čime je praktično priznao da se promene zakona donose zbog tih dnevnih novina.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osvrnuo se na izjavu ministra kulture Nebojše Bradića >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se o zakonu dugo razmišljalo, a da je samo procedura hitna, kako bi zakon bio što pre donet, rekavši da su poslanici samo nekoliko sati posle toga dobili amandmane vlade na Predlog zakona.

- Gospodine ministre, jadna je ta vlada koja dugo priprema jedan predlog zakona, a onda kada sa njim uđe po hitnom postupku u skupštinsku proceduru odmah sedne i piše amandmane na taj predlog - rekao je Nikolić, naglasivši, obraćajući se ministru Bradiću, da vlada uopšte nije bila spremna za taj zakon.

- Postupili ste po nalozima možda samo jednog ministra koji se osetio ugroženim što ratuje sa medijima. U njegovim je rukama moć. On će moći sada da zabranjuje medije, da ih zatvara - nastavio je Nikolić, zapitavši se ko će da zaštiti one koji hoće da iznesu svoj stav i svoje mišljenje, iako se ne slažu sa vladajućom većinom.

- Zar treba obezbediti da neko slučajno ne kaže nešto loše o nekom javnom poslaniku dok se kupa. Pa šta, kad se kupa, nek zatvori vrata i prozor. Vi ste hteli da budete ministar, šta hoćete, da vas štite zakoni? Štitite se sami, ministre! Kada ste u kupatilu, nemojte da vas fotografišu u nekoj nepristojnoj pozi. Budite sami u kupatilu. Okupajte se kao čovek, pa neka vas fotografišu... nemojte da radite ono što ne sme da izađe u novinama. Vi ste ministar. Bezmalo bog. U Srbiji su ministri bogovi - istakao je Nikolić i dodao:

-Čeka vas tamo crni automobil, možda i blindiran. Još ćemo da zaštitimo, da neko slučajno ne izrekne neki sud o vama. Ja hoću da imam pravo da izreknem sud o drugome, kao što drugi izriču o meni. Hoću da kažem da ste vi loš ministar - zaključio je Nikolić.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić smatra da je Zakon o javnom informisanju u novom obliku necivilizovan.

- Ne može neko da priča o civilizovanju, a da istovremeno predlaže zakon koji je necivilizovan! Ovakve izmene ne samo da su nedemokratske, već su smrt za medije - naglasio je Aligrudić.

Predsednik DHSS Vladan Batić izmene zakona takođe smatra vrlo lošim.

- Predložio sam da se zakon ponovo piše. Ukoliko se poslaničkim amandmanima ne upristoji i svede na neku razumnu meru, neću ga podržati - kategoričan je Batić.

Poslanik LDP Zoran Ostojić ponovio je da ta stranka neće glasati za zakon.

- On je represivan i suprotan evropskim vrednostima. Neprimenljiv je, a narušiće ugled Srbije u evropskim institucijama - kaže Ostojić i dodaje da mu je žao što se pokušava guranje ovog zakona kako bi se vlast obračunala sa ono malo neposlušnih medija.

KRASIĆ (SRS):  JEDAN ČOVEK I  JEDNA ŽENA

Poslanik SRS Zoran Krasić navodi da su razlozi za izmene zakona jednostavni.

- Povod za ovo su jedan čovek i jedna žena. Čovek je ministar koji se osetio ugroženim, a žena je ona čiji se maloletni sin našao na naslovnoj strani jednog lista - tvrdi Krasić.

ZORAN ŠAMI (DSS): MONSTRUM ZAKON

Poslanik DSS Zoran Šami smatra da je reč o „monstrum zakonu“.

- To je nedemokratska bljuvotina, jednostavno - hajdučija! Ministar kulture ostaće poznat po „Bradićevom zakonu“, i to ne baš slavno - kaže Šami.

S druge strane ministar kulture Nebojša Bradić tvrdi da predložena rešenja za cilj imaju zaštitu prava koja bi kršenjem tog zakonskog akta bila ugrožena.

- Na nama je da štitimo prava svih i da donesemo akt kojim ćemo omogućiti zaštitu tih prava, da ne kršimo prava jednih štiteći prava drugih. Ta druga prava, poput prava na privatnost, pretpostavku nevinosti, nisu ništa manja prava od prava na slobodu govora - naglasio je Bradić.

Poslaniku G17 plus Vlajku Seniću smeta „nesolidarnost koalicionih partnera“, aludirajući na SPS, koji je rekao da će biti uzdržan, i PUPS, koji tvrdi da neće glasati za zakon.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović ocenjuje da je, posle kritičkih primedbi novinarskih udruženja i lidera SPO, došlo do amandmanskih promena zakona.

- Ukoliko ne bude suštinskih primedbi novinarskih udruženja, zakon bi u ovom izmenjenom obliku mogao da bude prihvatljiv i za SPO - kaže Jugović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.