Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o suđenju za ratne zločine stupio na snagu

Beograd -- Zakon o suđenju za ratne zločine, koji su poslanici u Skupštini Srbije izglasali prošle nedelje, stupio je na snagu u sredu. Ministar pravde Vladan Batić je za tužioca za ratne zločine predložio sadašnjeg zamenika republičkog javnog tužioca Vladimira Vukčevića. Ministar je rekao da Vukčević radi u Tužilaštvu od 1976. godine i da je u ime tužilaštva nastupao u suđenju takozvanoj "Makinoj grupi" i u slučaju Sjeverin i da ima dovoljno iskustva da bude na pomenutoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkciji. Batić je rekao da je siguran da će Vukćević biti kompetentniji tužilac za ratne zločine od Karle del Ponte. Ministar pravde rekao je i da se s predsednikom Okružnog suda dogovorio da se pri ovom sudu što pre formira posebno odeljenje za procesuiranje ratnih zločina. "To su predmeti u Prokuplju, pomenuti slučaj Sjeverin, slučaj Ovčara koji je pred istražnim sudijom u Novom Sadu i naravno novi slučajevi - Batajnica, Petrovo Selo i drugi. Mislim da na taj način polako zatvaramo igru sa Haškim tribunalom i pokazujemo da smo referentni i da te ratne zločine možemo da potpuno adekvatno procesuiramo pred našim sudovoma", rekao je Batić.

Batić je rekao da bi sud za ratne zločine trebalo da počne s radom od jeseni. On je najavio i da će pokrenuti donošenje zakona o rehabilitaciji političkih zatvorenika i da će se on odnositi na Dražu Mihajlovića, žrtve Golog otoka i sve druge koji su bili žrtve samo zato što su imali drugačija politička i ideološka uverenja.

Vladan Batić je izjavio da je u sredu ponovo tražio od UNMIK-a da Srbiji izruči vođa bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Šefćeta Musljijua, kako bi mu se ovde sudilo za ugrožavanje opšte sigurnosti na jugu Srbije. Međutim, zvaničnik Koordnacionog centra za Kosovo Vladimir Božović najavio je da će Srbija odustati od gonjenja Musljijua ukoliko ga optužnica na Kosovu tereti za teža krivična dela, kao što su ubistvo ili terorizam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.