Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o dostupnosti informacija

Beograd -- Predlog zakona o pristupu javnim informacijama u oktobru trebalo bi da se nađe pred poslanicima u skupštini.

U celom regionu ovaj zakon nemaju jedino Srbija i Makedonija. "Kada budemo imali taj zakon, građani će moći da imaju uvid u sve što se radi za njihov račun i od njihovog novca", objašnjava Dejan Milenković iz YUCOM-a.

"Građanin ima pravo da sazna bilo koju informaciju iz rada državnih organa. Za to ne mora da ima bilo kakav neposredan povod. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na primer, zanima me da li postoji informacija da je jedan od ministara koristio službena kola za privatne promocije i u privatne svrhe, jer bi to meni, kao građaninu, pružilo dokaz da je neki funkcioner korumpiran i zloupotrebljava svoj državni položaj", pojašnjava Milenković.

Kada god građani iz poreza plaćaju određenu javnu službu, ili određeni posao poveren makar i privatniku, smatra se da postoji interes da se dođe do određene informacije. "Naime, u svim demokratskim zemljama vlast je dužna da položi račune za sve što se radi od para građana", kaže jedan od koautora ovog zakona, Saša Gajin: "Svi državni organi, kao i zaposleni u javnim službama, EPS, vodovod, kanalizacija, biće dužni da građanima na zahtev pruže sve one informacije koje su im dostupne."

Poverenik za javne informacije dužan je da vam traženu informaciju dostavi u jasno utvrđenom roku. Profesor Vladimir Vodinelić objašnjava o koliko se vremena radi: "Rok je odmah. Formulacija u zakonu kaže da organ neodložno mora dati informaciju, što će reći da može zadržati za sebe onoliko vremena koliko je s obzirom na dotičnu informaciju potrebno da je pripremi, ali uz to postoji i krajnji rok koji se ne sme prekoračiti."

Ponekad se, međutim, stiče utisak da predstavnici vlasti nemaju baš jasnu predstavu kakve su njihove obaveze prema javnosti i građanima. Zakon o dostupnosti javnih informacija bi omogućio onima koji biraju predstavnike državnih organa, da kontrolišu njihov rad, kako bi na sledećim izborima mogli kompetentno da odluče da li će ih ponovo izabrati ili ne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.