Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o budžetu čeka Vladu

Beograd -- Sednica o promeni Zakona o budžetu vezuje se, nezvanično, za dogovor o Vladi.

Iako je na prošlom sastanku pregovarača o novoj Vladi postignut načelan dogovor o izmenama Zakona o budžetu, o tome još nije bilo reči u Parlamentu. Zakazivanje sednice na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o pomenutom zakonu nezvanično se vezuje za rezultate pregovora o formiranju Vlade.

Kako B92 nezvanično saznaje u Demokratskoj stranci Srbije, postoji politička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << volja da problem bude prevaziđen, pa bi do rešenja moglo da se dođe u narednih nekoliko dana.

Kako B92 nezvanično saznaje, šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Srbije još nisu dobili poziv za sastanak na kom bi se razgovaralo o terminu sednice na kojoj bi, na zakonit način, bilo rešeno pitanje produžetka privremenog finansiranja.

Iako nije sporno da inicijativu o izmenama i dopunama Zakona o budžetu može da pokrene bilo koji poslanik ili poslanička grupa, odluka o sednici Parlamenta na kojoj bi poslanici usvojili izmene Zakona o budžetu direktno se vezuje za tok pregovora o novoj Vladi.

Jedan od učesnika u pregovorima iz DSS-a, ministar za nauku Aleksandar Popović, za B92 u Prijepolju nije mogao da precizira na koji način će biti rešen problem privremenog finansiranja države. "Postignut je dogovor da stranke nađu način da se taj problem reši. Nisam pravni ekspert, pa ne mogu da vam kažem koji je pravni način da se to uradi, ali dogovor da se taj problem reši jeste napravljen i sada treba samo naći pravi način", kaže on.

Popović kaže i da za sada nije dogovoren sastanak lidera stranaka koje pregovaraju o formiranju Vlade. "Ne, nije dogovoren nikakav termin. O svemu ćete biti obavešteni, ništa neće ostati tajna", kaže on.

Prema nezvaničnim izvorima, premijerska pozicija koju želi da zadrži DSS za sada se vidi kao glavna kočnica u pregovorima. Ipak, prema mišljenju bivšeg šefa diplomatije Gorana Svilanovića, izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je spreman da preuzme odgovornost i u procesu formiranja Vlade, u tom kontekstu, treba tumačiti na način da Tadić tako onima koji su glasali za DS saopštava da je spreman da prihvati odgovornost i da Koštunica postane premijer.

"Pokušava da objasni i da kaže da mora da pristane na neki kompromis. 'To jeste odgovornost u očiju vas koji ste za mene glasali, i koji ste, možda, želeli suštinsku promenu u Vladi, te ste glasali za mene, ali moja odgovornost i pred vama i pred ostalim građanima Srbije jeste da budem svestan da je Kosovo prva tema kojom nova Vlada mora da se bavi i ako to podrazumeva takvu vrstu kompromisa s DSS-om, spreman sam na taj kompromis, ali znajte da ću ubuduće biti spreman i na druge kompromise i prihvatanje odgovornosti u procesu koji će se nastaviti u vezi s Kosovom'", navodi Svilanović.

Ako problem u komunikaciji pregovarača o novoj Vladi bude prevaziđen, sednica na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o budžetskom sistemu biće zakazana u najkraćem roku, nezvanično je rečeno za B92 u DSS-u. Do tada bi partijske stručne službe trebalo da formulišu predloge privremenog finansiranja iz državne kase, koje ističe 31. marta.

G17 plus: Stručni timovi o privremenom budžetu

Razgovori o detaljima predloga o privremenom budžetskom finansiranju još nisu počeli, a prvo bi trebalo da se ustanovi koliko će trajati taj režim i ko će u skupštini Srbije inicirati odlučivanje o tome, rečeno je danas u G17 plus.

U G17 plus navode da su predstavnicima Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije predložili da privremeno finansiranje traje mesec dana, da bi se učesnici u pregovorima o formiranju nove vlade motivisali da što pre završe taj posao.

U toj partiji danas nisu želeli da komentarišu šta će se desiti sa budžetskim finansiranjem ako se dogovor ne postigne, već se raspišu novi izbori.

Vučetić: Skupština u punom ustavnom kapacitetu

Slobodan Vučetić je rekao da novi saziv Skupštine Srbije može da odlučuje o predlogu izmena i dopuna Zakona o budžetu.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da inicijativu o izmenama i dopunama Zakona o budžetu kojima bi se omogućio produžetak privremenog finansiranja, može pokrenuti bilo koji poslanik ili poslanička grupa, a da sednicu može da zakaže predsedavajući.

Vučetić je kazao da su, u skladu sa Ustavom, verifikovani svi poslanički mandati, iako nije izabran predsednik parlamenta. On je dodao da je Skupština nakon verifikovanja mandata u punom ustavnom kapacitetu i može donositi sve odluke.

Vučetić je objasnio da sednica na kojoj bi se odlučivalo o predlogu izmena i dopuna Zakona o budžetu, može biti sazvana bez obzira što nisu izabrani predsednik i potpredsednik Skupštine i konstituisani skupštinski odbori i komisije.

"Tu sednicu može da sazove predsedavajući Skupštine, čim se pojavi formalna inicijativa ovlašćenih predlagača, a konkretan dnevni red i datum rasprave i odlučivanja, kao i uvek, biće utvrđeni u dogovoru sa Vladom, odnosno šefovima poslaničkih grupa", kazao je Vučetić.

"Poslanicima plate iako ne rade"

Poslanik Demokratske stranke Dragan Vujadinović saopštio je danas da su isplaćeni plate u punom iznosu i paušalni dodaci poslanicima Skupštine Srbije iako ona još nije konstituisana i ne zna se kada i da li će to biti.

Poslanik je u pismu upućenom predsedavajućem Skupštine Srbije, Administrativnom odboru, poslaničkoj grupi DS-a i medijima naveo da su paušalni dodaci isplaćeni poslanicima novog saziva Parlamenta od 30.000 dinara, a plate u punom iznosu poslanicima u stalnom radnom odnosu.

Vujadinović je upitao da li to znači da će se sve prinadežnosti isplaćivati u punom iznosu, iako možda Skupština neće ni obavljati svoju osnovnu delatnost,a to je usvajanje zakona. Prema njegovim rečima, nije iskorišćena kategorija "plaćenog odsustva" predvidjena Zakonom o radu, da se, kada nema posla, isplaćuje najviše 65 odsto pune zarade.

On je rekao da će svojih nezasluzenih 35 odsto primanja uplatiti u Fond solidarnosti u opštini Kosjerić, a traži hitnu reakciju nadležnih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.