Zakon o bezbednosti od zračenja pred Skupštinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o bezbednosti od zračenja pred Skupštinom

Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da se urede uslovi za obavljanje delatnosti sa izvorima zračenja, kao i postupanje u situaciji planiranog, postojećeg i vanrednog izlaganja jonizujućem zračenju.

Predlog Zakona predat je Narodnoj skupštini Srbije u petak, s predlogom da bude izglasan po hitnom postupku, a ukoliko to bude učinjeno, uređivaće mere radijacione i nuklearne sigurnosti s ciljem obezbeđivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštite pojedinaca, stanovništva i životne sredine od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja.

Kako je navedeno u Predlogu zakona, predviđeno je i da se osnuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije radi obezbeđivanja uslova za sprovođenje mera radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti.

Primenjivaće se na sve delatnosti koje uključuju mirnodopsku primenu nuklearne energije i jonizujućeg zračenja na teritoriji ili pod jurisdikcijom ili kontrolom Srbije.

Zakon će se primenjivati na sve situacije planiranog, postojećeg i vanrednog izlaganja jonizujućem zračenju koje uključuju rizik od izlaganja jonizujućem zračenju, koje se ne može zanemariti sa stanovišta zaštite od jonizujućeg zračenja pojedinca, stanovništva i životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.