Zakon o Vojvodini nestao u vladi?

Izvor: Politika, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o Vojvodini nestao u vladi?

Predstavnici pokrajinskih vlasti nemaju nikakvu informaciju iz Vlade Srbije o tome kada će biti usvojen predlog zakona o prenosu nadležnosti

Nacrt zakona o prenošenju nadležnosti Vojvodini koji priprema Vlada Srbije još nije stigao u vladin Odbor za zakonodavstvo, rekli su „Politici” izvori u vojvođanskoj administraciji. Vojvođanske vlasti danima tragaju za tim nacrtom, ali još nisu uspele precizno da utvrde gde se on nalazi. Informacija iz Odbora za zakonodavstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobijena je pošto je, nakon jučerašnje izjave ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović da je tročlana radna grupa (u kojoj su sem nje i ministri pravde i prosvete Snežana Malović i Žarko Obradović) završila integralnu verziju nacrta zakona, iz Novog Sada zatražen odgovor na pitanje da li je zakon stigao u taj odbor.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor pre 13 dana upitao je premijera Mirka Cvetkovića kada će biti usvojen statut i zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini. Kaže da odgovor još nije dobio i da predsednik vlade, po zakonu, ima još dva dana da mu dostavi pisani odgovor. „Ako se to ne desi ponoviću poslaničko pitanje sledećeg utorka. Morao sam na taj način da tražim odgovor od njega da bismo najzad dobili neku zvaničnu informaciju o tome dokle je vlada stigla sa izradom zakona o nadležnostima, pošto je u javnosti bilo najrazličitijih najava”, kaže Pastor za „Politiku”.

Nikakve preciznije informacije, kako saznajemo, nemaju ni istaknuti članovi vojvođanskog dela Demokratske stranke, koji priznaju da se o ovome informišu uglavnom iz medija. Jedna od poslednjih takvih, „medijskih” informacija bila je da bi Vlada Srbije već danas mogla da utvrdi konačan zakonski predlog koji bi bio upućen skupštini, ali Balint Pastor podseća da je isto tako bilo i prošle nedelje, odnosno da to niko pouzdano ne zna. Takođe, nejasno je i da li će nacrt zakona koji je uradila radna grupa (a čije detalje sada zvanično utvrđuje pravna služba) pre nego što ga vlada usvoji biti poslat pokrajinskim organima ili će se oni sa njegovim sadržajem upoznati tek nakon toga. Pastor kaže da vlada nema obavezu da zakon pre usvajanja dostavi Vojvodini, ali da bi „to bio red” s obzirom na to da su na zakonu zajedno radili republička ministarstava i pokrajinski sekretarijati.

Nezvanični izvori bliski vladajućoj većini u Vojvodini navode da postoji politički dogovor po kome bi predstavnici pokrajine trebalo da budu upoznati sa konačnim tekstom pre nego što ga vlada usvoji. Međutim, kako kažu, čak i ako se to ne desi, spremni su da pređu preko toga, „samo da vlada najzad usvoji zakon” budući da je prošlo već pet meseci od usvajanja Statuta Vojvodine u pokrajinskom parlamentu.

Prema rečima Dragoslava Petrovića, šefa poslaničke grupe Zajedno za Vojvodinu, čim Vlada Srbije bude usvojila predlog zakona o nadležnostima, vojvođanska skupština će se u roku od tri dana sastati da usvoji izmene statuta kako bi se on potpuno uskladio sa zakonom. Zakon o nadležnostima poslanici AP Vojvodine dobiće samo na uvid i neće se o njemu izjašnjavati. Petrović kaže da će, ako sve u tom zakonu bude onako kako je dogovoreno, Skupština AP Vojvodine usvojiti samo neke sitnije izmene, odnosno pravnotehničku redakciju statuta, o kome će se Skupština Srbije izjašnjavati u paketu sa zakonom o nadležnostima.

Nikakvi detalji o sadržaju zakona do sada nisu saopšteni, a jedino što je poznato jeste da će novi zakon, koji se već kolokvijalno naziva „omnibus dva”, biti zasnovan upravo na omnibus zakonu donetom početkom 2002. godine kojim su Vojvodini prenete nadležnosti iz tridesetak oblasti.

G. N. – A. P.

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o Vojvodini nestao u Vladi?

Izvor: B92, 19.Mar.2009, 11:38

Beograd, Novi Sad -- Predstavnici pokrajinskih vlasti nemaju nikakvu informaciju iz Vlade Srbije o tome kada će biti usvojen predlog zakona o prenosu nadležnosti, piše "Politika"... Nacrt zakona o prenošenju nadležnosti Vojvodini, koji priprema Vlada Srbije, još nije stigao u Vladin Odbor za zakonodavstvo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.