Zakon o Ustavnom sudu u senci liste sudija

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o Ustavnom sudu u senci liste sudija

Građani Srbije moći će, kad god bude povređeno neko njihovo pravo, da podnesu žalbu Ustavnom sudu i od njega zatraže zaštitu. Ovo je jedna od ključnih novina predviđenih Predlogom zakona o Ustavnom sudu, o kojem je juče započeta rasprava u Narodnoj skupštini Srbije, a kojim se uređuje rad ove institucije.
Obrazlažući predložena rešenja, Dušan Petrović, ministar pravde, naveo je da je, između ostalog, ovim zakonskim predlogom preciziran postupak u slučaju da predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povredi Ustav. Ministar je, kao najvažniju novinu naveo ustavnu žalbu, istakavši da će građani moći, između ostalog, da se žale Ustavnom sudu i dok traje neki postupak pred redovnim sudovima, u slučaju da smatraju da suđenje predugo traje. Pri tom, kazao je Petrović, moći će, ako Ustavni sud utvrdi da je žalilac u pravu, da traže i naknadu štete. Takođe, jedna od važnih novina je, prema Petrovićevim rečima, ovlašćenje Ustavnog suda da, ukoliko utvrdi da je građaninu povređeno neko pravo, naloži sprovođenje određenih mera.

Pre početka rasprave o zakonu, poslanici su gotovo sat vremena raspravljali o "skupštinskoj listi" kandidata za sudije Ustavnog suda. Listu je predložio Oliver Dulić, predsednik parlamenta, a radikali su istakli da to nije u njegovoj nadležnosti, već da je listu trebalo da utvrdi Ustavni odbor. Dulić je, pak, objasnio da je Poslovnik o radu neusklađen sa Ustavom, te da je postojala dilema ko treba da predloži kandidate. Duliću su radikali, ali i Vladan Batić (DHSS), zamerili što je napravio "partijsku listu", on je odgovorio, kao i Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a, da je bilo više od sedam sastanaka o listi, te da su radikali i LDP "izašli" iz dogovora i svoj stav javno obrazložili. Dragan Todorović (SRS) zamerio je i što nema biografija kandidata: "ja i kad dam oglas za šofera tražim biografske podatke", a istu primedbu istakao je i Vladan Batić (DHSS). Na kraju je Oliver Dulić zakazao sednicu Ustavnog odbora da bi se rešile dileme o listi kandidata.

-----------------------------------------------------------

Kandidati za sudije

Kandidati za sudije Ustavnog suda sa liste Narodne skupštine Srbije su: Olivera Vučić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Vesna Ilić-Prelić, državni sekretar Ministarstva prosvete, Katarina Andrić-Manojlović, sudija Vrhovnog suda Srbije, Mihailo Rulić, sudija Vrhovnog suda Srbije, Dušan Čelić, saradnik Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Agneš Kartaš-Odri, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Zejnepa Kavrajić, sudija Okružnog suda u Novom Pazaru, Dragan M. Stojanović, profesor Pravnog fakulteta u Nišu, Vladan Kutlešić, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i profesor na Megatrend univerzitetu, i Jadranka Injac, sudija Vrhovnog suda Srbije.

Kandidati za sudije sa liste koju je predložio Boris Tadić, predsednik Srbije su: Nenad Trifunović, zamenik okružnog javnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici, Predrag Ćetković, pomoćnik direktora Direkcije za pravne i opšte poslove "DDOR Novi Sad", Bogoljub Milosavljević, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, Bosa Nenadić, sudija Ustavnog suda Srbije, Milan Vlatković, viši savetnik u Ustavnom sudu Srbije, Branko Ćurčija, sudija Ustavnog suda Srbije, Radmila Vasić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, Dragiša Slijepčević, sudija Vrhovnog suda Srbije, Stanka Milanović, zamenik republičkog javnog tužioca i Marija Draškić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Skupština treba da izabere pet sudija sa liste koju je predložio predsednik Srbije, a predsednik Srbije imenovaće pet sudija sa "skupštinske liste".

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Usvojen sporazum o viznim olakšicama

Skupština Srbije potvrdila je juče, sa 158 glasova poslanika, sporazum o olakšanoj proceduri za izdavanje viza koji je naša zemlja potpisala sa EU. Sporazum podrazumeva vizne olakšice za poslovne ljudi, sportiste, novinare, kulturne radnike, naučnike, studente, učenike, predstavnike verskih zajednica, crkava i nevladinih organizacija. Vize za penzionere i decu mlađu od šest godina biće besplatne, a rok za izdavanje viza je 10 dana.

Sporazum predviđa i olakšice kada naši građani putuju na lečenje, u posetu vojnim i civilnim grobljima ili prisustvuju sahranama, posećuju rođake u zemljama EU, a moguće su i u slučaju putovanja koja organizuju priznate turističke agencije.

Parlament je većinom od 137 glasova potvrdio i sporazum o readmisiji, koji je potpisalo 18 zemalja Evrope i kojim se Srbija obavezuje da, na zahtev bilo koje od članica EU, prihvati svoje građane koji nelegalno borave na teritoriji te države, kao i građane drugih zemalja koji su preko Srbije nezakonito dospeli u zemlje EU. Kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, očekuje se da će se zbog tog sporazuma u Srbiju vratiti oko 47.000 građana, a Služba za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije biće zadužena da im pomogne.

Sa istim brojem glasova Skupština Srbije prihvatila je i Sporazum SCG i Francuske o vraćanju i prihvatanju lica u neregularnim situacijama. Dva sporazuma koja se odnose na vraćanje građana u Srbiju nisu podržali SPS, SVM i Romska partija, a poslanici SRS-a nisu učestvovali u glasanju ni o jednom od tri sporazuma.

M. N.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.