Zakon o NBS stigao u Skupštinu

Izvor: B92, Tanjug, 31.Maj.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o NBS stigao u Skupštinu

Beograd -- Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije stigao je u skupštinsku proceduru, kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Izmenama zakona predviđeno je da guvernera ubuduće bira parlament na predlog predsednika Republike.

Đukić-Dejanovićeva je rekla da očekuje da će se taj predlog zakona vrlo brzo naći na dnevnom redu najvišeg zakonodavnog tela, a pošto se ispune uslovi za zakazivanje vanredne sednice predviđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poslovnikom.

"Ceo tekst je prošao usaglašavanja sa kompetentnim subjektima i MMF-a i naše Vlade i pretpostavljam da će on pojačati kvalitet ove veoma važne zakonodavne materije", rekla je predsednica parlamenta.

Na pitanje da li će na istoj sednici parlamenta, kada poslanici budu raspravljali o izmenama zakona o NBS, biti biran i novi guverner, Đukić-Dejanovićeva je kazala da to zavisi od toga kada će predlog za novog guvernera stići Skupštini Srbije.

Predsednica je podsetila da, prema Poslovniku o radu parlamenta, sednicu u periodu kada skupština nije u redovnom zasedanju može da zakaže samo ukoliko dnevni red predloži Vlada Srbije po hitnom postupku ili 84 poslanika.

Najvažnija i suštinska izmena u predloženom zakonu, prema rečima Đukić-Dejanovićeve, jeste da će guvernera ubuduće birati skupština na predlog predsednika Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.