Zakon ćutanja u Nemanjinoj 11

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon ćutanja u Nemanjinoj 11

Beograd -- Sednice Vlade u Srbiji zatvorene su za javnost, a izmenjeni Zakon o Vladi propisuje i da će ministri pre obraćanja medijima morati da dobiju dozvolu premijera.

Kodeks ponašanja podrazumeva "medijsku disciplinu" i zabranjuje ministrima da u javnosti obznanjuju stavove drugačije od onih za koje je postignuta saglasnost.

Novinarska udruženja su oštro kritikovala ove najnovije mere iz Nemanjine iako u pojedinim ministarstvima tvrde da su samo želeli da spreče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "curenje" nezvaničnih informacija.

Da li zbog kodeksa ili zauzeti zbog prve sednice rekonstruisane Vlade ministri danas nisu bili raspoloženi da pričaju na ovu temu.

Iako je B92 pokušao da stupi u kontakt sa skoro svim ministrima iz nove-stare Vlade, koja je danas zasedala prvi put, oni nisu želeli da komentarišu kodeks koji će ih, kako se čini, prilično ograničiti u javnim nastupima.

Ministri iz bivše stranke G17 plus, a sadašnjih Ujedinjenih regiona Srbije su bili prezauzeti da odgovaraju na pitanja, dok je u ministarstvu ekonomije rečeno da će kodeks sprečiti nezvanične, anonimne informacije koje su često, prema njihovim rečima, i bile neistinite.

Uprkos tim tvrdnjama, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović objašnjava za B92 da curenje informacija neće stati zato što ministri nastoje da izvuku pojedinačnu korist za svoju stranku ili karijeru, a da štete nekoj drugoj partiji sa kojom su u koaliciji.

"To je loše za čitaoce, to je loše za javnost, zato što je građanima teško da procenjuju validnost neke informacije ako ne znaju ko je izvor, važno je ko je izvor. Ovo će da škodi principu javnosti rada i ne može se pravilnikom sprečiti da ministri rade jedni protiv drugih, to je stvar političke odgovornosti članova Vlade. Mediji, javnost i princip javnosti rada će ovim pravilnikom stradati", rekla je Smajlovićeva za B92.

Ministar rada i socijalne politike je za B92 rekao da još nije upućen u kodeks, dok su nam iz Socijalističke partije Srbije poručili da će ministri iz te stranke izjave za medije davati tek u ponedeljak. Niko se nije javio ni iz kabineta ministra Olivera Dulića.

Međutim, na osnovu toga kako se čini da će izgledati odnos ministara i medija, Ljiljana Smajlović tvrdi da to ne liči na demokratiju za koju se, bar proklamovano, članovi izvršne vlasti zalažu.

"Često čujemo premijera Mirka Cvetkovića koji kaže da će građani moći na izborima da ocene šta se uradilo. To je barem sto godina staro shvatanje demokratije. Ne polaže Vlada račun građanima jednom u četiri godine na izborima, račun se građanima mora polagati svakog dana. Demokratska stranka nam ovim govori da će sad da izbaci sve slabosti iz rada, a mi ne bismo ni saznali za te probleme u Vladi da ih nije obelodanio Mlađan Dinkić. Mirko Cvetković je, tek kada je javnost saznala kako su loši odnosi u koaliciji, osetio odgovornost da nešto preduzme", rekla je ona.

Iako Vlada treba ovim kodeksom da postigne jedinstvo, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže za B92 da se to najbolje postiže na voljnoj osnovi, a ne ograničenjima. Ipak, Vlada ima pravo na autonomiju, ali, prema njegovim rečima, kodeks neće ugroziti pravo javnosti da zna.

"Kada je reč o pravu na pristup informacijama od javnog značaja, u smislu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dakle o pristupu onim informacijama koje su sadržane u određenim dokumentima, onda naravno kodeks tu ne može imati nikakve ozbiljne reperkusije, ili ih bar ne sme imati. Ne možete se pozivati na kodeks da biste ograničili pravo građanina ili novinara da dobije određenu informaciju. Kodeks nije akt koji bi mogao suspendovati bilo koje pravo koje građanima Srbije jemče Ustav i zakon", rekao je poverenik.

Međutim, čini se da su u regionu odnosi vlasti i medija, pa samim tim i građana dosta fleksibilniji i transparentniji. Prema rečima Zorana Kekića, novinara iz Zagreba, proces pristupanja Evropskoj uniji je na neki način naterao hrvatsku vladu da se otvori i čak dozvoli novinarima da direktno prate njene sednice.

Sednice Vlade su potpuno otvorene za javnost, novinari prate apsolutno kompletan tok sednice iako postoji i takozvani zatvoreni deo sednice na kojem se donose strateške odluke ili se donose neki zakoni koji se tiču nacionalne bezbednosti.

Nakon toga se informacije sa zatvorene sednice Vlade obelodanjuju novinarima i javnosti u vidu pisanih saopštenja.

Još nije jasno kako će izgledati svojevrsna cenzura, kako u NUNS-u nazivaju novi način obraćanja ministara medijima, iako, zvanično, ovaj kodeks već važi, od trenutka kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o Vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.