Zakasnela reakcija

Izvor: Glas javnosti, 18.Sep.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakasnela reakcija

BEOGRAD - Upravni odbor Asocijacije medija, čiji je predsednik glavni urednik dnevnog lista Blic Veselin Simonović, saopštio je da je nezadovoljan nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o informisanju pošto njima nije obuhvaćen veći broj primedbi i sugestija tog udruženja. Međutim, urednici vodećih štampanih medija pobunili su se protiv usvojenih izmena Zakona o javnom informisanju tek pošto je proteklo više od dve nedelje otkako su one usvojene.

Podsećajući da su apelovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da visina kazni koje bi se izricale javnim glasilima ne mogu biti vezivane za prihode od prodatog tiraža i oglasnog prostora, da ona ne bi smela da pređe zakonski maksimum predviđen Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima, te da uslovna kazna u slučaju prvog prestupa trebalo da važi za sve prekršaje, Simonović za Glas javnosti podseća da ništa od toga nije uvaženo.

- Zato smo odlučili da sami napišemo zakonski tekst. U pisanju predloga će učestvovati najbolji domaći i strani stručnjaci. Nećemo pozivati nikakve političare i politikante i takozvane eksperte, već samo ljude iz struke. Nakon toga, naš predlog će biti predstavljen javnosti kako bi svi sa njim mogli da se upoznaju i da ga pročitaju. Očekujem da ćemo predlog predstaviti za oko mesec-dva - kaže Simonović.

S druge strane, predsednica UNS Ljiljana Smajlović ističe da nije primetila da je Asocijacija medija bila toliko kritički nastrojena prema izmenama Zakona o javnom informisanju uoči usvajanja.

- Volela bih da je tokom jula i avgusta Asocijacija medija bila borbenija u pokazivanju otpora pri donošenju zakona jer bi time i njihovi sadašnji napori bili uverljiviji. Čak mi se činilo da su, na neki način, davali zeleno svetlo zakonskim izmenama. Nisu čak ni zahtevali da se briše odredba o zabrani rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana, već se za to izborila LDP. To samo pokazuje da dosad nisu bili glasni u kritikama zakona i da su pokazali kooperativnost u odnosu na vlast - podseća Smajlovićeva.

MOMIROV: LEGITIMNO PRAVO GRAĐANA

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov kaže za Glas javnosti da svako ima pravo da učestvuje u pisanju izmena zakona i da ih predlaže.

- Naravno, potrebno je da se ispoštuje procedura, koja uključuje prikupljanje dovoljnog broja potpisa pre nego što se predlog uputi Narodnoj skupštini. Ministarstvo kulture neme ništa protiv toga jer je to legitimno pravo građana i udruženja - ističe Momirov.

Vladimir Vodinelić, doskorašnji član radne grupe za izradu medijskih zakona pri Ministarstvu kulture, koja je u međuvremenu rasformirana, veruje da će biti još inicijativa da se izmenjeni zakon promeni. On ističe da je zaštitnik građana Saša Janković oformio novu Radnu grupu sa zadatkom da oceni da li su izmene Zakona o javnom informisanju u skladu sa Ustavom Srbije i sa pojedinim međunarodnim aktima, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Naš stav će biti poznat za dan-dva, mada sam ja već naglašavao da žalim jer je došlo do usvajanja ovakvog zakona, ali se istovremeno nadam da on neće biti dugog veka. Poznato je da kao članovi radne grupe pri Ministarstvu kulture nismo konsultovani prilikom pisanja zakonskih izmena, nakon čega smo se zahvalili na toj dužnosti. Budući da se i ova nova radna grupa bavi Zakonom o javnom informisanju, jasno je da će inicijativa za izmenu tog zakona doći sa više različitih strana, pošto se radi o teškim atacima na slobodu medija, slobodu izražavanja, kao i prava na uživanje imovine - kaže Vodinelić.

Članice Asocijacije medija su kompanija „Novosti“, „Ringijer Srbija“, „Kolor pres“, „Politika novine i magazini“, „Pres pablišing grup“, „Adrija medija“, „Dnevnik“, „Vojvodina info“, „NIN“ i „Ekonomist“.

Више је него јасно да уредник "Блица", листа еврољубске а тиме антисрпске оријентације, и то профилисано и софистицирано АНТИСРПСКЕ, није закаснио, него је програмирано поступао, као што и сада програмирано настоји да спере прљавштину са образа. Али ти не иде, и то неће нико, ко има мало мозга, прихватити.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.