Zajedničke ambasade Crne Gora i BiH 2016.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničke ambasade Crne Gora i BiH 2016.

Šefovi diplomatija BiH i Crne Gore Igor Crnadak i Igor Lukšić najavili su danas da od početka sledeće godine očekuju početak primene sporazuma o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu.

Oni su naveli da će, osim praktičnih koristi i ušteda, deljenje prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava dve zemlje u svetu preneti i poruku o snažnoj saradnji BiH i Crne Gore.

"Upravo danas na Savetu ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH biće predlog koji je osnova za sporazum Crne Gore i BiH o takozvanoj kolokaciji. Razgovori su u samom finišu i početkom naredne godine očekujemo definitivno potpisivanje sporazuma, čime ćemo krenuti u njegovu realizaciju", rekao je Crnadak novinarima posle sastanka sa Lukšićem u Sarajevu.

Po njegovim rečima, prva tema će biti London i to će biti prvo mesto sa kojeg će dve zemlje poslati poruku o njihovoj čvrstoj saradnji.

"Osim toga, sporazum donosi praktičan set razloga koji se odnose na racionalizaciju obavljanja međunarodnih poslova dve zemlje", dodao je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak je rekao da je dogovoren i nastavak saradnje na polju evropskih integracija, navodeći da je u petak veoma važan dan za BiH, jer će se u Briselu održati prva sednica o stabilizaciji i prudruživanju ove zemlja Evropskoj uniji.

"Posle toga će perspektiva naše aplikacije za članstvo u EU biti mnogo jasnija. Kolega Lukšić će sutra učestvovati na sastanku Jadranske inicijative u Mostaru, što će potvrditi naš zajednički rad na polju bezbednosti kako bi ostali čvrsti i stabilni u borbi protiv terorizma", istakao je on.

Crnadak je uputio Lukšiću čestitku povodom poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u NATO.

Šef diplomatije Crne Gore čestitao je BiH na izveštaju o napretku na putu evropskih integracija, navodeći da to pokazuje ozbiljan rad i dodao da očekuje da će to uskoro dovesti do aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

"Nadam se da će se to uskoro desiti, kako bi taj snažan impuls evropskih integracija ostavio trag na dalju demokratizaciju Zapadnog Balkana", naveo je Lukšić.

Lukšić je još kazao da sporazum o kolokaciji između BiH i Crne Gore značiti više od "deljenja prostorija", odnosno da će to potvrditi bliskost i nužnost povezivanja, ne samo BiH i Crne Gore, već svih u regionu."Pokrenuto je niz projekata u saobraćaju, trgovini, turizmu i ostalim oblastima. Sve su to oblasti u kojima je prirodno da imamo saradnju. Ovu godinu smo počeli sa malim trzavicama u našim odnosima, ali je završavamo na najbolji mogući način čvrstom saradnjom, koja će, nadam se, u budućnosti biti još snažnija", zaključio je Lukšić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.