Izvor: B92, 06.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi Evropskog parlamenta Balkanu uoči samita u Solunu

Atina -- Evropski parlament je zatražio da se Srbija i Crna Gora na sastanku sa Evropskom unijom 21. juna na Halkidiki u Grčkoj, obavežu na "aktivniju saradnju" sa haškim Tribunalom i sa "drugim međunarodnim sudovima", preneto je u petak u Atini.

U Atini je preneto da EP od svih pet zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i SCG - traži "utvrđivanje efikasnije politike povratka izbeglica i raseljenih, i politike zaštite manjina", zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "aktivniju politiku suzbijanja kriminaliteta, trgovine ženama, šverca droge i oružja", i da "brže ratifikuju" niz konvencija Saveta Evrope. Prema izveštajima u Atini, pojedinačni zahtevi EP upućeni su SCG - za "aktivniju saradnju" sa međunarodnim sudovima, i BiH za "bolju i efikasniju zaštitu nacionalnih manjina".

Zamenik ministra inostranih poslova Grčke Tasos Janicis u sredu je zvanično obavestio EP o dnevnom redu samita EU 19. i 20 juna, na kojem je peta, poslednja tačka politika EU prema Zapadnom Balkanu.

"Proces stabilizacije i asocijacije ostaje ugaoni kamen politike EU prema zemljama Balkana", rekao je Janicis u govoru u EP i najavio da će tekst zaključaka samita EU o tome "izražavati političku volju za podršku evropskoj perspektivi" i sadržati "operativnu skicu" za to. Rezoluciju o tome će dan kasnije, 21. juna, potpisati učesnici sastanka EU-Zapadni Balkan, izjavio je Janicis u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.