Zahtev stigao u Međunarodni sud

Izvor: B92, 10.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev stigao u Međunarodni sud

Međunarodni sud pravde u Hagu (FoNet)

Hag -- U Međunarodni sud pravde stiglo je pismo kojim Generalna skupština traži "savetodavno mišljenje" o nezavisnosti Kosova.

U saopštenju suda navodi se da je Sekretarijatu Međunarodnog suda pravde, u petak, prosleđen i zvaničan, pismeni zahtev da se taj najviši pravni organ Ujedinjenih nacija izjasni "da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih organa samouprave na Kosovu, u skladu sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravom".

Pitanje upućuje Generalna skupština Ujedinjenih nacija koja je, na sednici 8. oktobra, većinom glasova podržala predlog Srbije da se ovo pitanje iznese pred Međunarodni sud. Iako je bilo najava da bi tekst Rezolucije mogao da bude izmenjen, Generalna skupština prosledila je Međunarodnom sudu pitanje upravo onako kako ga je formulisao pravni tim Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju Međunarodnog suda pravde navodi se da će se taj sud obratiti članicama Ujedinjenih nacija i relevantnim organizacijama koje će pozvati da svoje stavove o nezavisnosti Kosova obrazlože najpre u pisanoj formi. A pre odluke suda, u Hagu će biti organizovana i rasprava.

Dužinu postupka koji je danas i formalno zaveden u registar Međunarodnog suda pravde teško je predvideti, ali istorijat suda pokazuje da je "savetodavno mišljenje" moguće doneti i za osam meseci.

To se dogodilo 2004. godine kada je sud razmatrao sukob Izraela i Palestine u vezi sa izgradnjom zida razdvajanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Međunarodni sud pravde, koji je osnovan 1946. godine, do sada je dao 25 "savetodavnih mišljenja". Te odluke nisu obavezujuće za članice UN iako imaju nespornu pravnu i moralnu težinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.